Steeds meer wapentuig richting Syrië
PARIJS. Steeds meer landen hebben de afgelopen dagen gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems richting Syrië gestuurd, met het oog op een eventuele militaire interventie.
De Verenigde Staten hebben al vier torpedobootjagers en gevechtsvliegtuigen in het gebied, maar ook een aantal Europese landen stuurt nu wapentuig naar de regio.
Het Franse fregat Chevalier Paul, de meest geavanceerde oorlogsbodem in het Franse arsenaal, heeft volgens bronnen de haven in Toulon verlaten en koers gezet naar het oosten van de Middellandse Zee. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Defensie liet donderdag weten dat de „Franse krijgsmacht in gereedheid is gebracht om te voldoen aan een bevel van de president”, mocht die besluiten deel te nemen aan een internationale militaire interventie in Syrië.
Rusland
Groot-Brittannië had al zes Typhoongevechtsvliegtuigen naar Cyprus gestuurd, liet de Royal Air Force weten. De inzet daarvan is na de stemming van donderdag in het Britse Lagerhuis, waarbij het parlement zich tegen een militaire interventie in Syrië keerde, echter onzeker geworden.
De VS hebben al vier torpedobootjagers, die alle zijn uitgerust met kruisraketten, in de Middellandse Zee. Daarnaast liggen er twee vliegdekschepen in de regio. De USS Truman zou eigenlijk de USS Nimitz aflossen, maar de marine heeft besloten beide schepen voorlopig in het gebied te houden.
Niet alleen de tegenstanders van het Syrische regime voeren hun militaire aanwezigheid in de buurt van Syrië op. Rusland, de belangrijkste bondgenoot van Damascus, heeft een kruiser en een onderzeebootjager naar de Middellandse Zee gestuurd. De Russische marine ontkent dat de inzet iets te maken heeft met de situatie in Syrië, en zegt dat het gaat om een geplande roulatie van schepen in de Middellandse Zee.
Denemarken
Denemarken is intussen bereid een militaire interventie in Syrië te steunen, ook als de VN-Veiligheidsraad daar geen toestemming voor geeft. Dat heeft de Deense premier Helle Thorning-Schmidt donderdag gezegd.
Volgens Thorning-Schmidt heeft Denemarken zijn „trouwste bondgenoten” laten weten dat als het traject via de VN spaak loopt, „Denemarken bereid is alternatieve opties te overwegen.” De premier voegde eraan toe dat Denemarken vooralsnog geen verzoek van een van zijn bondgenoten heeft ontvangen.
Denemarken heeft de afgelopen jaren bijdragen geleverd aan de militaire missies in Irak, Afghanistan, Libië en Mali.