CDU zet Hohmann uit partij
De leiding van de Duitse oppositiepartij CDU heeft maandag besloten de nodige stappen te zetten om het bondsdaglid Martin Hohmann uit de partij en het parlement te zetten vanwege diens omstreden opmerkingen over het Joodse „dadervolk.”
De voorzitter van de Hessense CDU, Roland Koch, noemde de maatregel de „logische consequentie” van het besluit van CDU-voorzitter Angela Merkel om Hohmann als lid van de CDU/CSU-fractie te schorsen.
„Als de heer Hohmann uit de bondsdagfractie gezet wordt, kan hij toch niet langer partijlid zijn?” zei Koch, die tevens minister-president is van Hessen. Het royement van een parlementslid kan volgens de partijstatuten zowel worden voorgedragen door het landelijke partijbestuur als door het partijbestuur van de deelstaat. Vervolgens is het aan een speciale commissie op deelstaatniveau om te beslissen over het royement, zo verklaarde de Hessense CDU. Hohmann zit in de bondsdagfractie namens een district in Hessen.
Koch en Merkel hadden maandag herhaaldelijk contact over de zaak. Een lid van de CDU-fractie, Maria Böhmer, zei dat Hohmann te kennen had gegeven dat hij zich niet wilde distantiëren van zijn opmerkingen. Volgens Böhmer was het besluit eenstemmig genomen. Bronnen zeiden later dat er één tegenstem was geweest.
Het besluit tot royement van Hohmann kwam volledig onverwachts. Nog maandagavond liet de CDU-top weten dat Hohmanns uitlatingen weliswaar onverenigbaar zijn met het CDU-programma, maar niet behoefden te leiden tot zijn vertrek uit de fractie en de partij.
De affaire was echter in de loop van het weekeinde steeds onaangenamer voor de CDU geworden. Uit protest tegen de houding van de CDU-top verlieten zondagavond verscheidene leden van de Joodse gemeenschap de Frankfurtse synagoge toen Koch die betrad. Koch distantieerde zich in een toespraak in de synagoge weliswaar van Hohmanns opmerkingen, maar verdedigde dat hij lid van de partij en de fractie kon blijven. De bijeenkomst in de synagoge was belegd ter herdenking van de Kristallnacht van 1938.
De SPD-voorzitter in Hessen, Adrea Ypsilanti, eiste daarna van Koch dat hij zich voor zijn aanwezigheid in de synagoge zou verontschuldigen. Koch heeft leden van de Joodse gemeenschap beledigd, zei Ypsilanti.
SPD-minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily adviseerde de CDU zondagavond Hohmann als fractielid te royeren. Iemand „die opnieuw in zulke bruine saus roert” had volgens Schily in de fractie niets te zoeken. Groenen-voorzitter Reinhard Bütikofer zei dat Hohmanns uitlatingen „alles in de schaduw stellen” dat ooit in kringen van de Bondsdag op dit punt was gezegd.
De Israëlische ambassadeur in Duitsland, Shimon Stein, zei in een tv-uitzending dat Hohmanns opmerkingen „een maatschappelijk Duits probleem” vormden. Volgens Stein was er in Hohmanns rede sprake van een vermenging van klassiek antisemitisme met nieuw antisemitisme tegenover de staat Israël.
Hohmann zei in een toespraak van 3 oktober ter gelegenheid van de Dag van de Duitse Eenheid dat, als de Duitsers „een dadervolk” zijn, datzelfde voor de Joden geldt vanwege hun rol in de Russische Revolutie van 1917. Hij verontschuldigde zich later onder druk van zijn partij voor zijn woorden en werd uit een milieucommissie gezet. Joodse leiders en centrumlinkse politici drongen daarna aan op strengere sancties.