CDA en VVD wijzen werkgeversbijdrage WW af
CDA en VVD willen dat werkgevers die mensen van 57,5 jaar en ouder op straat zetten, niet gaan meebetalen aan de WW–uitkering van die ex–werknemers. De twee coalitiepartijen wezen het wetsvoorstel van minister De Geus (Sociale Zaken) van die strekking maandag af. Ze willen dat de bewindsman de „sanctie" voor bedrijven omzet in een „positieve prikkel", zodat ze er alles aan doen ouderen in dienst te houden.
De Geus wil de wet op 1 januari 2004 laten ingaan. Hij verwacht dat werkgevers oudere personeelsleden minder snel op straat zetten omdat het minder aantrekkelijk wordt de WW als afvoerputje te gebruiken. De minister is dan ook niet van plan het wetsvoorstel te veranderen.
CDA en VVD verwachten dat de maatregel een averechts effect heeft en werkgevers mensen net voor ze de leeftijd van 57,5 jaar bereiken de laan zullen uitsturen.
VVD–Kamerlid Aptroot voegde daar aan toe dat het voor bedrijven die in zwaar weer verkeren soms onvermijdelijk is dat ze mensen ontslaan. Als ze daar voor gestraft gaan worden, kiezen ze volgens de liberaal eerder voor een faillissement om daarna een doorstart te maken. Dan zijn alle werknemers de dupe.
CDA en VVD stelden als alternatief voor de WW– en WAO–premies voor alle bedrijven een heel klein beetje te verhogen. Bedrijven waarvan geen of weinig oudere werknemers in de WW belanden, zouden beloond moeten worden in de vorm van premieverlaging.
Tegelijkertijd met de invoering van de WW–boete zal ook de sollicitatieplicht voor mensen van 57,5 jaar en ouder worden ingevoerd. Die is gericht op mensen die in de WW zitten en niet op bijstandsgerechtigden. De Geus voelt niets voor het voorstel van de oppositiepartijen om solliciteren maar één jaar lang te verplichten. De plicht geldt voor de hele WW–periode van maximaal vijf jaar.