Beurzen nerveus over afbouw steun VS
AMSTERDAM (ANP). Op de Europese aandelenbeurzen werden dinsdag stevige verliezen geleden. Beleggers lijken geen nieuwe posities meer in te nemen vanwege de onzekerheid over de afbouw van het stimuleringsbeleid in de Verenigde Staten. Dat beleid was een belangrijke aanjager van de opmars op de beurzen in de afgelopen maanden.
„De markt verwacht dat het steunbeleid in de VS wordt afgebouwd, maar wanneer precies en hoe blijft onduidelijkheid. Beleggers zijn dan ook vooral benieuwd wat daarover in de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed staat, die woensdag worden vrijgegeven. Ook wacht men op nieuws uit Jackson Hole, waar de centrale bankiers morgen bijeenkomen”, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,5 procent lager op 368,24 punten. De MidKap zakte eveneens 1,5 procent, tot 548,66 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen 0,7 en 1,6 procent achteruit.
In de AEX waren geen stijgers te bekennen. Technisch dienstverlener Imtech leverde het meest in met een min van 5,8 procent. Staalbedrijf ArcelorMittal verloor meer dan 3 procent na een adviesverlaging door Morgan Stanley en tegenvallende resultaten van de mijnbouwers BHP Billiton en Glencore Xstrata.
In de MidKap was bouwbedrijf BAM, dat donderdag met cijfers komt, de grootste daler met een verlies van 3 procent. Roestvrijstaalproducent Aperam volgde op de voet met een koersdaling van 3,4 procent. Vastgoedbedrijf Vastned was de enige stijger met een plusje van 0,2 procent.
In Londen verloor Glencore Xstrata ruim 3 procent. Het op drie na grootste mijnbouwbedrijf ter wereld boekte in de eerste helft van 2013 aanzienlijk minder winst dan een jaar eerder. De nettowinst van het bedrijf dat eerder dit jaar ontstond door de fusie tussen grondstoffenverkoper Glencore en mijnbouwer Xstrata zakte met 39 procent.
Ook BHP Billiton leverde meer dan 3 procent in. De winst van ’s werelds grootste mijnbouwgroep is in het boekjaar dat op 30 juni afliep met bijna 30 procent gedaald vanwege lagere grondstofprijzen. BHP Billiton wijt de prijsdalingen bij een aantal metalen, evenals concurrenten Rio Tinto en Vale recent, aan een tragere groei van de Chinese economie.
Bij de kleinere bedrijven wist Cryo-Save de neerwaartse spiraal te ontspringen. De stamcelbank leed in de eerste helft van dit jaar opnieuw verlies, maar verwacht wel aan het einde van dit jaar winstgevend te zijn. Ook werd het verlies in het afgelopen halfjaar teruggedrongen. Het aandeel steeg 2,8 procent.
De euro was 1,3387 dollar waard, tegen 1,3347 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 106,20 dollar per vat. Brentolie werd 0,7 procent goedkoper, op 109,17 dollar.