Buitenland

„Arafat financiert al-Aqsa Brigades”

De Palestijnse Autoriteit geeft maandelijks grote sommen geld aan de al-Aqsa Martelaren Brigades, een beweging die talrijke zelfmoordaanslagen heeft gepleegd tegen Israëlische doelen. Dit meldt de BBC op basis van een eigen onderzoek.

ANP/AP
10 November 2003 10:57Gewijzigd op 14 November 2020 00:42

Per maand krijgen leden van de organisatie in totaal een som van maximaal 50.000 dollar, ruim 43.000 euro. Volgens een voormalige minister in de regering van de Palestijnse ex-premier Mahmud Abbas is het geld bedoeld om de al-Aqsa Brigades af te houden van het plegen van zelfmoordaanslagen.

Maar volgens een woordvoerder van de radicale beweging heeft Arafat hun nooit officieel gevraagd een einde te maken aan de aanslagen. Als hij dit wel zou doen, zou de beweging aan deze oproep direct gehoor geven, aldus de woordvoerder.

De al-Aqsa Martelaren Brigades hebben een staakt-het-vuren, dat de beweging samen met andere terroristische groeperingen eerder dit jaar afkondigde, enkele maanden geleden opgezegd. Maar de groep heeft sinds mei geen verantwoordelijkheid meer opgeëist voor grote aanslagen.

De door de BBC geciteerde voormalige minister, Abdel Fattah Hamayel, zegt dat de Palestijnse Autoriteit veel leden van de Brigades heeft ingehuurd voor werk in de Palestijnse veiligheidsdiensten. Maar ook de personen die niet voor de Autoriteit werken, krijgen geld om hun gezin te onderhouden. Het zou gaan om bedragen van ongeveer 250 dollar per maand per gezin. Dit zou het voor hen minder aantrekkelijk maken om zich in te zetten voor andere radicale bewegingen, zoals Hamas en de Islamitische Jihad.

Het onderzoek van de BBC bevestigt ook de veronderstelling dat de Brigades de gewapende tak zijn van de Fatah-beweging. De Palestijnse leider Arafat staat zowel aan het hoofd van Fatah als van de al-Aqsa Brigades.

In april vorig jaar drong het Israëlische leger, na een aantal Palestijnse zelfmoordaanslagen, het hoofdkwartier van Arafat in de stad Ramallah binnen. De bewegingsvrijheid van Arafat werd toen drastisch ingeperkt. Jeruzalem voerde toen aan dat er verscheidene documenten opgedoken, die aantoonden dat de Palestijnse leider radicale terroristische bewegingen financierde.

Israël beschouwde Arafat vanaf dat moment als „irrelevant.” Ook de Verenigde Staten beschouwen hem niet meer als gesprekspartner. Eerder dit jaar nam de Israëlische regering „in principe” het besluit om Arafat te ’verwijderen’, omdat hij het vredesproces zou tegenwerken.

De Palestijnse premier Ahmed Qurei presenteert komende week het kabinet aan het parlement dat hij dit weekeinde na langdurig getouwtrek met Yasser Arafat heeft samengesteld.

De eerste reactie van Israël op de overeenkomst die Qurei en Arafat over de samenstelling van het kabinet hebben bereikt, was een negatieve. Qurei heeft op alle punten waarover onenigheid bestond toe moeten geven, wat betekent dat Arafat vrijwel volledige zeggenschap blijft houden over het Palestijnse veiligheidsapparaat.

Ook de Verenigde Staten reageerden afwijzend op de overeenkomst. „De premier moet de zeggenschap hebben over alle ordetroepen en vasthouden aan de ontwapening en ontmanteling van terroristen en militaire organisaties die niet onder de Palestijnse Autoriteit vallen”, zei woordvoerster Amanda Batt van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer