Partijen in Egypte blijven op ramkoers
CAÏRO (ANP). Een dag na de golf van geweld en het afkondigen van de noodtoestand in Egypte lijkt een oplossing voor het politieke conflict verder weg dan ooit. Ook donderdag waren er ongeregeldheden en bleven de partijen op ramkoers liggen.
Het officiële dodental van het geweld in heel Egypte van woensdag liep op tot 638. De Moslimbroederschap stelt dat het aantal doden nog veel hoger ligt. Het geweld begon woensdag met de onverwachte ontruiming van twee protestkampen van Mursi-aanhangers door de politie in Caïro.
Honderden aanhangers van de Moslimbroederschap bestormden donderdag een overheidsgebouw in Caïro. In de stad Alexandrië waren botsingen tussen voor- en tegenstanders van de afgezette president Mohamed Mursi.
Tot nu toe waren de populaire toeristenoorden aan de Rode Zee verschoond gebleven van het politieke geweld. Maar in de nacht van woensdag op donderdag kwam in de badplaats Hurghada een aanhanger van de Moslimbroederschap om.
De Moslimbroederschap, de beweging van Mursi die zijn terugkeer eist, en de tijdelijke regering van Egypte bleven ondertussen lijnrecht tegenover elkaar staan.
De interim-regering van Egypte veroordeelde „terroristische handelingen” van leden van de Moslimbroederschap. Ze sprak van een „crimineel plan om de steunpilaren van de Egyptische staat te vernietigen”.
De regering dreigde dat leger en politie met scherp zullen schieten als overheidsgebouwen in Egypte worden aangevallen. Ook op aanvallen op henzelf zullen agenten en militairen met vuurwapens reageren, meldde de staatstelevisie.
De Moslimbroederschap bezwoer op haar beurt opnieuw dat ze een einde zal maken aan de „militaire staatsgreep” die de democratisch gekozen Mursi uit de macht zette. „Wij blijven sterk, opstandig en vastbesloten”, liet woordvoerder Gehad El-Haddad weten.
Ondertussen krijgen koptische christenen, die merendeels de staatsgreep steunen, het steeds zwaarder te verduren in het Noord-Afrikaanse land. In negen provincies zijn deze week tientallen kerken en andere gebouwen en bezittingen van christenen aangevallen en vernield.
Nederlandse bedrijven hebben hun activiteiten aangepast. Shell besloot kantoren te sluiten. Bij de zes brouwerijen van Heineken wordt sinds woensdagmiddag met een minimale bezetting gewerkt.
Luchtvaartmaatschappij KLM vliegt in de middag naar Caïro in plaats van ’s nachts, vanwege de avondklok die is ingesteld.