Buitenland

Israël wordt „gedemoniseerd en gedelegitimeerd”

„Er is iets gaande in Europa. Het bestaansrecht van Israël wordt steeds meer aangevallen. Waarom? Ik weet het niet.” Dat zegt de Israëlische ambassadeur in Duitsland, Yakov Hadas-Handelsman, in een interview met Die Welt.

Redactie digitale media
14 August 2013 12:46Gewijzigd op 15 November 2020 05:17
Yakov Hadas-Handelsman. beeld EPA
Yakov Hadas-Handelsman. beeld EPA

Vroeger zeiden deskundigen dat Israël heeft te lijden onder de beelden van soldaten die optreden tegen Palestijnen zoals tijdens de intifada, zegt Hadas-Handelsman, maar die zijn er nauwelijks meer sinds Israël zich in 2005 eenzijdig heeft teruggetrokken uit de Gazastrook. „Grote delen van de Palestijnse gebieden worden door Palestijnen bestuurd. Maar Israël wordt nog altijd gedemoniseerd, gedelegitimeerd, geboycot, zelfs meer dan ooit.”

De ambassadeur wijst op de mentaliteit onder de Arabieren, die in concessies niet een teken van goede wil maar van zwakte zien. „Zien de Europeanen dat ook zo? Eigenlijk heeft Europa die houding allang achter zich gelaten. Behalve misschien ten opzichte van Israël.”

Dat de recente bouwplannen van de regering-Netanyahu een blokkade opwerpen voor de vredesbesprekingen, weerspreekt Hadas-Handelsman. Hij verwijst onder meer naar de tijdelijke bouwstop die de Israëlische regering in 2009 afkondigde in de hoop weer te kunnen gaan onderhandelen met de Palestijnen. „Dat hebben ze destijds niet gedaan. Nu praten ze wel. De nederzettingen zijn dus niet het hoofdprobleem.”

Voor de voorgenomen Europese boycot van Israëlische producten heeft de ambassadeur geen goed woord over. Niet alleen is volgens hem allang zichtbaar waar exact een product uit Israël vandaan komt, ook vraagt hij zich af waarom uitgerekend Israël aan de beurt is, terwijl er wereldwijd veertig vergelijkbare gevallen van grensconflicten zijn waarbij de EU geen actie onderneemt.

„Onlangs zag ik een demonstratie in Berlijn voor een zaak die cosmetica en gezondheidsproducten van de Dode Zee verkoopt. En het enige verschil met de vergeelde foto’s van destijds, toen men Joodse ondernemingen boycotte, is dat die foto’s in kleur zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer