Buitenland

„Dreiging terreur treft vooral Amerika”

De Verenigde Staten hebben meer dan twintig ambassades en consulaten in de islamitische wereld gesloten vanwege „de grootste 
terreurdreiging in jaren”, zo bleek maandag. Moeten we ons in Nederland serieus zorgen maken over een mogelijke aanslag?

6 August 2013 12:21Gewijzigd op 15 November 2020 05:08
Glenn Schoen. Foto Glenn Schoen
Glenn Schoen. Foto Glenn Schoen

Niet direct, meent terrorismedeskundige Glenn Schoen. „De ernstige dreiging geldt vooral in en om het Arabisch schiereiland en de islamitische regio daaromheen”, aldus Schoen.

„De Amerikaanse autoriteiten hebben lucht gekregen van een grootschalig complot of een 
grote terreuractie op korte termijn. Nooit eerder heb ik in 
zo’n korte tijd zoveel ambassades en consulaten zien sluiten. De situatie is wat betreft de sluiting van diplomatieke posten vergelijkbaar met die vlak voor de inval in Irak in 2003. De opmaat naar die oorlog echter was veel langer.”

Schoen benadrukt dat het dreigingsniveau in ons land al een poosje op ‘substantieel’ ligt, het op één na hoogste niveau. „Doorlopend en los van het huidige terreuralarm kan zich in ons land zomaar een kleinschaliger terreuraanslag vanuit jihadistische hoek voordoen. Denk aan de dodelijke aanval op een Britse militair in Londen die op straat werd neergestoken.”

De huidige terreurdreiging voor Nederland gaat voornamelijk landgenoten aan die naar het buitenland reizen, meent Schoen. „Als de Amerikaanse autoriteiten meer informatie zouden hebben over een specifieke dreiging voor ons land, zouden ze die met ons delen.”

Aan welke aanslagen moeten we denken?

„Ik verwacht dat het gaat om plannen voor grootschalige aanslagen, tegen meer dan één doelwit en op meerdere plekken tegelijk. Vergelijkbaar met de aanslagen op de Twin Towers in Amerika (2001), op het Indonesische eiland Bali (2002) en met die in het openbaar vervoer in Madrid (2004) en Londen (2005). Ongetwijfeld komen de Amerikanen de komende dagen met meer informatie naar buiten. Ze zullen enerzijds willen voorkomen dat informatie voortijdig uitlekt. Anderzijds kan het informeren van het publiek helpen bij de opsporing en burgers alerter maken.”

Wie zit er achter de dreiging?

„De dreiging lijkt deels afkomstig te zijn van al-Qaida op het Arabisch Schiereiland (AQAP), een organisatie die in staat is veel meer uit te richten dan al-Qaida-netwerken in andere regio’s van de wereld. AQAP heeft een sterke organisatiestructuur. In een onrustig en verdeeld land als Jemen heeft de terreurorganisatie veel bewegingsruimte. Ze kan tamelijk ongestoord haar gang gaan in het opzetten van trainingskampen voor potentiële terroristen. De Amerikanen, die de regering in Sanaa steunen, slagen er vooralsnog niet in om met drone-aanvallen alle kopstukken van de beweging te elimineren.”

Juist dinsdagmorgen werd bekend dat in Jemen zeker vier leden van al-Qaida zijn omgekomen bij een drone-aanval. Bij de aanval werden volgens stamhoofden in de provincie Maarib, in het midden van het land, vijf raketten afgeschoten op een auto. Alle inzittenden zouden daarbij zijn gedood. De autoriteiten in Jemen hebben een lijst opgesteld met de namen van de 25 meestgezochte al-Qaida-leden.

Er zouden aanwijzingen zijn dat die aanslagen willen plegen tijdens het Suikerfeest, de afsluiting van de islamitische vastenmaand ramadan. Er is een beloning uitgeloofd van 23.000 dollar voor informatie die leidt tot hun arrestatie. Het is volgens terrorismedeskundige Schoen niet uitgesloten dat de terroristen op het Arabisch schiereiland een boodschap willen afgeven als de baas van huis is. De Jemenitische president Hadi sprak juist de afgelopen week met Obama over onder meer hun samenwerking in de bestrijding van terroristen in Jemen.”

Waarom sluiten veel landen, waaronder ook Nederland, hun ambassades?

„Het risico op slachtoffers wordt kleiner als je mensen naar huis stuurt en de deur op slot draait. Ambassades hebben bovendien meestal een paar dagen nodig om hun beveiliging en verdediging op orde te brengen. Door sluiting win je tijd. Je krijgt de kans je personeel goed te instrueren, de waakzaamheid te verhogen en bovendien de plannen van terroristen in de war te sturen.”

Terreurdreiging lijkt regelmatig juist rond de zomermaanden op te leven. Waarom?

„Als je de jihadistisch geïnspireerde aanslagen van de laatste vijftien tot twintig jaar bekijkt, valt op dat veel van de internationale aanslagen plaatshadden in de periodes rond Kerst, jaarwisseling of in de zomerperiode. De maand augustus springt eruit. Ook nu weer hebben de Amerikaanse autoriteiten gewaarschuwd voor terreurgevaar in de komende drie weken. In augustus is er vanwege vakantie extra druk vlieg- en ander reisverkeer. Dit jaar valt deze maand bovendien samen met het einde van de ramadan.”

Is de terreurdreiging echt of wordt de alarmering door de Amerikaanse inlichtingendienst NSA misbruikt om de afluisterpraktijken te rechtvaardigen, zoals hier en daar wordt gesuggereerd?

„Dat is echt onzin. Waarom zou je zo’n grootschalige waarschuwing uitgeven en alles op de kop zetten, alleen maar om het afluisteren van terroristen te rechtvaardigen?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer