Muziek

Jan Hage speelt in Maassluis

Jan Hage geeft op zaterdag 17 augustus een orgelconcert in de Grote Kerk in Maassluis.

Muziekredactie
5 August 2013 16:19Gewijzigd op 15 November 2020 05:07
Jan Hage geeft een concert in de Grote Kerk van Maassluis. Beeld Commissie Orgelconcerten Grote Kerk Maassluis
Jan Hage geeft een concert in de Grote Kerk van Maassluis. Beeld Commissie Orgelconcerten Grote Kerk Maassluis

De organist van de Utrechtse Domkerk is te gast in de serie zomerconcerten op het Garrelsorgel. Hij opent zijn programma met het Preludium in e-moll van Nicolaus Bruhns. Vervolgens speelt hij van Johann Sebastian Bach twee koraalbewerkingen uit het Dritter Teil der Klavierübung, namelijk ”Vater unser im Himmelreich” (BWV 682) en ”Jesus Christus unser Heiland” (BWV 688).

Vervolgens prijkt van Wolfgang Amadeus Mozart het Adagio und Fuge in c-moll (KV 546) op het programma, waarna de Toccata (opus 9) van de Parijse organist Jean Guillou klinkt.

Hage besluit zijn concert met de grote Sonate in c-moll ”Der 94. Psalm” van de 19e-eeuwse Duitse componist en pianist Julius Reubke (1834-1858). Reubke heeft, ondanks dat hij maar 24 jaar werd, een paar bekende composities nagelaten die hem een plek in de muziekgeschiedenis hebben verschaft. ”Der 94. Psalm” is de meest beroemde. Reubke studeerde onder anderen vanaf 1856 in Weimar bij Franz Liszt, wiens invloed in zijn composities te horen is.

”Der 94. Psalm” is een voorbeeld van de nieuwe Duits-romantische stijl die halverwege de 19e eeuw tot bloei kwam en waarbij componisten vanuit poëtische fantasieën en ideeën die een band hebben met de dichtkunst te werk gingen. Bij het eerste deel (Grave, Larghetto) schrijft Reubke de psalmwoorden: „God der wrake, Heere, God der wrake, verschijn in lichtglans. Verhef U, Richter der aarde, breng vergelding over de hovaardigen.” Bij deel 2 (Allegro con fuoco) gaat het over de woorden: „Hoe lang nog zullen de goddelozen, o Heere, hoe lang nog zullen de goddelozen juichen? Weduwe en vreemdeling doden zij, en wezen vermoorden zij; zij zeggen: De Heere ziet het niet, de God van Jakob merkt het niet.” Bij het Adagio hoort de tekst: „Indien de Heere mijn hulp niet was geweest, mijn ziel zou bijna in de stilte gewoond hebben. Bij de veelheid van mijn gedachten in mijn binnenste verkwikten uw vertroostingen mijn ziel.” Het Allegro (fuga) waarmee het stuk eindigt beeldt de volgende woorden uit: „Maar de Heere was mij tot een burcht, en mijn God de rots mijner toevlucht; Hij toch vergold hun het onrecht, in hun boosheid verdelgde Hij hen, Hij, de Heere, onze God, verdelgde hen.”

Tijdens het concert in Maassluis wordt gebruikgemaakt van een groot videoscherm waarop de organist en zijn registranten te zien zullen zijn.

De avond begint om 20.00 uur; de kerk is open vanaf 19.30 uur. De toegangsprijs bedraagt € 8,-. Kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

Meer informatie: www.garrelsorgelmaassluis.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer