Binnenland

Vrijwel iedereen kent Amber Alert

DEN HAAG (ANP). Vrijwel iedereen kent het alerteringssysteem Amber Alert, ook mensen die er niet aan deelnemen. 95 procent van de niet-deelnemers kent het systeem van naam. Burgers zijn er enthousiast over: zij vinden het een goede zaak dat de overheid burgers betrekt bij het opsporen van vermiste kinderen.

31 July 2013 10:16Gewijzigd op 15 November 2020 05:02

Dat blijkt uit een onderzoek van het WODC, het wetenschappelijk bureau van het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Ook over het relatief nieuwe Burgernet is men te spreken, al is dit systeem iets minder bekend. Voor zowel Amber Alert als Burgernet geldt dat de meeste deelnemers tevreden zijn over de mogelijkheid tot reageren en de terugkoppeling van resultaten.

Gemiddeld zijn deelnemers aan de alerteringssystemen ouder dan niet-deelnemers. Jongeren zijn ondervertegenwoordigd. Deelname in steden is relatief laag. Mensen die meedoen zijn gemiddeld actiever op sociale media en maken vaker gebruik van mobiel internet.

De criteria voor het doen uitgaan van een alert zijn niet altijd even duidelijk, vindt een aantal deelnemers. Men heeft liever een loos alarm dan een gemiste kans op opsporing van een vermiste of de oplossing van een misdrijf. Een van de redenen van mensen om niet aan een van de systemen deel te nemen is juist dat zij bang zijn te worden overspoeld met alerts.

De motieven om deel te nemen lopen uiteen. De meerderheid wil anderen helpen en een bijdrage leveren aan de veiligheid van de samenleving of woonomgeving.

De potentiële belangstelling voor deelname is groot: 4 op de 10 niet-deelnemers zegt dat de kans groot is dat men zich in de toekomst zal aanmelden voor Amber Alert. Er is iets minder belangstelling voor Burgernet. In mei maakte Amber Alert bekend dat bijna 2 miljoen mensen aan het systeem deelnemen.

De landelijke Amber Alerts gaan uit bij ontvoering of vermissing van een kind, waarbij wordt gevreesd dat het leven of de gezondheid van het kind gevaar loopt. De alerts worden verstuurd via een scala aan media, van Twitter tot aan snelwegborden.

Burgernet is een telefonisch netwerk en opereert op gemeentelijk niveau. Alerts gaan behalve bij vermissingen ook uit bij misdrijven.

Sinds vorig jaar bestaat ook NL-Alert, waarbij de overheid berichten uitzendt naar mobiele telefoons over noodsituaties.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer