„Maartenskerk Doorn was belangrijke kerk”
DOORN. De Maartenskerk in Doorn is volgens archeologen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) een belangrijke kerk geweest in het Sticht.
De kerk werd vorig jaar aan archeologisch en bouwhistorisch onderzoek onderworpen. De werkzaamheden gingen vooraf aan het leggen van vloerverwarming en een nieuwe vloer in de kerk. De RCE heeft deze maand het onderzoeksrapport gepubliceerd.
Een van de belangrijkste vondsten was het fundament van een tufstenen koorsluiting uit de twaalfde eeuw. Op deze scheiding van het koor –het voorste deel van de kerk– en het schip –het middendeel– zijn resten van een triomfboog gevonden. „Onder deze boog is later een wand aangebracht met een galerij of tribune, ook wel doksaal genoemd.” De archeologen schrijven: „Hoogstwaarschijnlijk was het doksaal voorzien van de gebeeldhouwde, natuurstenen en kleurrijk versierde reliëfs waarvan delen in 1996 onder de torenvloer zijn gevonden. De reliëfs tonen scènes uit het leven en lijden van Christus. Ze dateren van rond 1525 en zijn vermoedelijk na de Beeldenstorm in 1566 hier gedeponeerd.”
De Maartenskerk heeft oorspronkelijk een lemen vloer gehad. Later is die vervangen door een vloer van geglazuurde plavuizen. In het koor zijn resten van diverse bakstenen grafkelders aangetroffen die de laatste rustplaats vormen van de belangrijke inwoners van Doorn.
Een andere ontdekking was de fundering van het laatmiddeleeuwse hoofdaltaar, dat behoort bij de bakstenen koorvergroting uit de laat-vijftiende eeuw.