Buitenland

Indonesië wil radicale moslimorganisatie FPI verbieden

JAKARTA. De Indonesische regering is woedend. Leden van het beruchte Front Pembela Islam (FPI), oftewel Islamitisch Ver­dedigingsfront, vielen afgelopen donderdag in het stadje Sukorejo in Kendal, Centraal-Java, een prostitutiegebied binnen en raakten slaags met lokale bewoners.

Van onze correspondent
25 July 2013 11:00Gewijzigd op 15 November 2020 04:56
beeld EPA
beeld EPA

Tijdens het straatgeweld kwam een vrouw om het leven toen een automobilist die lid was van de FPI in paniek en met hoge snelheid wegreed. De auto reed minstens 60 meter door terwijl de vrouw en een motorfiets vastzaten onder de auto. Het incident is door een veiligheidscamera opgenomen en op de zender TV One uitgezonden.

Veel Indonesiërs reageerden geschokt op het voorval, ook omdat het tijdens de vastenmaand ramadan gebeurde. Dit is voor Indonesische moslimgezinnen de grote feestmaand, met de zogenoemde lange Lebaranvakantie na het Suikerfeest. Duizenden inwoners openden na het incident de jacht op leden van de FPI. Genoeg is genoeg, lijken veel Indonesiërs te denken. Er staat grote druk op de regering om de FPI op te heffen. De FPI heeft jarenlang kerken lastig­gevallen en religieuze minderheden angst ingeboezemd. Ook zijn er cafés aangevallen in Jakarta, reden waarom de FPI ook berucht is onder expats.

President Yudhoyono verklaarde afgelopen weekend dat de maat vol is. De Indonesische regering heeft een wet voorgesteld die strenge richtlijnen kent voor massaorganisaties zoals de FPI. Mensenrechtenactivisten zijn bang dat de wet een opmaat is naar een politiestaat. Volgens de regering is het dodelijke incident juist een teken dat de wet hoogstnoodzakelijk is.

Woordvoerders van de FPI proberen tijdens mediaoptredens hun excuses aan te bieden. Ze condoleerden het gezin met het dodelijke slachtoffer en beloofden het oudste kind omgerekend 35 euro per maand te geven voor studiekosten. Maar de mondige FPI zette de afgelopen dagen ook de tegenaanval in. De landelijke voorzitter, Habib Rizieq, noemde president Yudhoyono een „loser” die de immoraliteit in de Indonesische samenleving beschermt en een schande voor de islam is.

De kritiek kwam nadat de normaliter voorzichtig manoeuvrerende Yudhoyono in een toespraak het voorval in Sukorejo keihard veroordeelde. Na de speech eisen steeds meer Indonesiërs dat de FPI simpelweg verboden wordt. „Ik snap hun doel, maar de manier waarop ze dat willen bereiken, is verkeerd”, aldus de 27-jarige Dian Aryanti. „Indonesië is een rechtsstaat, en de wet mag niet worden overtreden.”

Mensenrechtenactivist Ratna Sarumpaet zei deze week dat niet de FPI, maar de Indonesiërs moeten ingrijpen. „De FPI kan zichzelf nog niet in de hand houden. Maar we moeten het onszelf aanrekenen dat we dit soort acties laten gebeuren. Daarom is de beste oplossing dat we de FPI opheffen.”

Gemakkelijk zal dit niet gaan. Volgens veel analisten is de FPI oorspronkelijk opgericht door individuen binnen het politie­apparaat. De organisatie zou regelmatig als intimidatiemiddel zijn gebruikt door politieke elites in de afgelopen tien jaar en hierdoor politieke bescherming genieten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer