Kerry: basis gelegd voor herstart vredesoverleg Israël-Palestijnen
AMMAN (ANP/RTR/DPA). Er is een akkoord bereikt dat de basis kan vormen voor de hervatting van het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnen. Dit heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, vrijdag gezegd in Amman.
Op details wilde hij nog niet ingaan omdat die nog formeel moeten worden vastgelegd. Hij heeft de afgelopen dagen intensief overleg gevoerd met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas.
Kerry verklaarde voor zijn vertrek uit Jordanië te hopen dat Israëlische en Palestijnse onderhandelaars binnenkort naar Washington komen. Dan kunnen nadere details worden bekendgemaakt.
Een zegsman van Abbas bevestigde dat „vooruitgang is geboekt die een overeenkomst over de beginselen mogelijk heeft gemaakt die de hervatting van de gesprekken toestaan”. Er moeten echter nog detailkwesties worden opgehelderd. Een Israëlische functionaris verklaarde dat vredesgesprekken met de Palestijnen, als zij worden hervat, maanden kunnen duren.
EU-buitenlandchef Catherine Ashton verwelkomde de ontwikkelingen. Volgens haar hebben Netanyahu en Abbas moed getoond. Dat geeft haar hoop dat uiteindelijk vooruitgang kan worden geboekt naar de doelen waarover iedereen het eens is: vrede, veiligheid en waardigheid voor zowel Israëli’s als Palestijnen.
Het vredesoverleg in het Midden-Oosten zit al 3 jaar muurvast. Reden is de Israëlische weigering te stoppen met de bouw en de uitbreiding van de illegale Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Die zijn niet het enige struikelblok voor een vredesregeling. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hoofdstad van hun staat, terwijl Israël het bezette stadsdeel beschouwt als onderdeel van zijn eigen ‘ondeelbare’ hoofdstad. Daarnaast zijn er naar schatting 5 miljoen Palestijnse vluchtelingen in de buurlanden die Israël niet wil laten terugkeren.