Onenigheid over Egyptisch premierschap
CAÏRO (ANP). Een paar dagen na de staatsgreep in Egypte, konden de partijen die zich achter de coup hadden geschaard het maar moeilijk eens worden over wie de overgangsregering moet gaan leiden. Zondagavond leek een compromis toch mogelijk.
Zaterdag werd aanvankelijk bekend dat de liberaal en Nobelprijswinnaar Mohamed ElBaradei interim-premier zou worden. Maar toen de zeer conservatieve islamistische partij al-Nour zich tegen de benoeming uitsprak, liet interim-president Adli Mansour weten dat er nog geen keuze was gemaakt.
Zondagavond meldde de Egyptische staatstelevisie toch een mogelijke doorbraak. Niet ElBaradei, maar de sociaaldemocraat Ziaad Bahaa el-Din zou interim-premier worden. Voor ElBaradei zou nog wel het ambt van interim-vicepresident lonken.
Bahaa el-Din is een jurist die aan de Britse universiteit van Oxford heeft gestudeerd. Hij was het hoofd van de Egyptische ‘investeringsautoriteit’ tijdens de laatste jaren van het bewind van de verdreven president Hosni Mubarak. Bahaa el-Din nam ontslag voordat Mubarak begin 2011 het veld moest ruimen.
Al-Nour stond woensdag nog achter de coup tegen de Egyptische president Mohamed Mursi. Maar als ElBaradei interim-premier zou worden, dan zou het gedaan zij met de steun van de conservatieve islamisten, dreigden ze.
Volgens al-Nour ging de benoeming van ElBaradei in tegen de afspraken voor de overgangsperiode. De partij maakte die afspraken, de zogeheten ‘routekaart’, met het leger en oppositiegroepen voor de periode tot de nieuwe verkiezingen.
De 71-jarige ElBaradei speelde zelf ook een rol in de staatsgreep. Hij was door liberale en linkse partijen en de demonstrerende jongeren naar voren geschoven om te onderhandelen met de militairen. Toen generaal Abdel Fattah al-Sisi op televisie aankondigde dat de militairen Mursi hadden afgezet, was ElBaradei daar bij.
De vroegere chef van het VN-atoomenergieagentschap IAEA was in 2011 een van de boegbeelden van de revolutie die een eind maakte aan het bewind van Mubarak.
Ook de Moslim Broederschap, de beweging van Mursi, keurde de benoeming van ElBaradei af. De beweging is nog altijd woedend dat de democratisch gekozen president is afgezet. Ook zondag waren er protesten, maar ze verliepen vreedzamer dan vrijdag, toen ongeveer 30 mensen om het leven kwamen.