Hoge VN–functionarissen in Irak geschorst
De hoogste functionaris van de Verenigde Naties in Irak, Ramiro Lopes da Silva en de veiligheidscoördinator van de VN, Tun Myat, zijn tijdelijk uit hun functie ontheven. Hun schorsing komt nadat een onafhankelijke commissie eind oktober concludeerde dat er onzorgvuldig is omgesprongen met de veiligheidsmaatregelen in de periode voor de bomaanslag op het hoofdkwartier van de VN in Irak afgelopen augustus.
De commissie onder leiding van de Finse ex–president Ahtisaari had de veiligheidsmaatregelen in de aanloop naar de aanslag op 19 augustus onderzocht op verzoek van VN–secretaris–generaal Kofi Annan. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat de beveiliging „slonzig" was en „slecht functioneerde".
Ramiro Lopes da Silva was voor de aanslag verantwoordelijk voor de veiligheid en het personeel van de VN–missie in Irak. Bij de aanslag kwamen 22 mensen om het leven, onder wie het hoofd van de missie, Sergio Vieira de Mello. Da Silva nam diens functie daarna waar.
Op dit moment onderzoekt een nieuw team de precieze gebeurtenissen rond de bloedige aanval op het VN–kantoor. Ramiro Lopes da Silva en Tun Myat hebben gevraagd van hun post te worden ontheven zolang dit onderzoek loopt. „Dienovereenkomstig heeft de secretaris–generaal besloten ze tot half januari met speciaal verlof te sturen", aldus een zegsvrouw van de VN.
Afgelopen vrijdag liet Annan al in een open brief aan alle VN–medewerkers doorschemeren dat de hoofdverantwoordelijken voor het falende veiligheidsbeleid in Bagdad kunnen rekenen op represailles. Hij kondigde een ’strategische wijziging’ van het veiligheidsbeleid in het Arabische land aan. Hij heeft deze week een nieuwe commissie in het leven geroepen om deze wijzigingen vorm te geven.
Intussen houden de aanslagen in Irak op verscheidene doelen aan. Dinsdagavond raakten vier militairen van de coalitietroepen, waarschijnlijk Amerikanen, gewond bij een aanval op het hoofdkwartier van de geallieerden. Het Amerikaanse ministerie sprak over twee of drie explosies. Maandagavond werden er ook al projectielen afgeschoten op het centrum van de Iraakse hoofdstad, waar ook het hoofdkwartier van de coalitietroepen is gevestigd.
De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Ana Palacio heeft dinsdag het grootste deel van het Spaanse ambassade– en ander burgerpersoneel in Irak opdracht gegeven het land te verlaten. De medewerkers verhuizen tijdelijk naar Jordanië in verband met de veiligheidssituatie in Irak.
De bezetting in Bagdad wordt teruggebracht tot vier of vijf personen, zo liet Palacio weten. Zodra de situatie het toestaat, gaan de medewerkers terug naar de Iraakse hoofdstad. Enkele weken geleden kwam een medewerker van de Spaanse inlichtingendienst in Bagdad door een aanslag om het leven.
Verscheidene landen, waaronder Nederland, hebben al eerder hun ambassadepersoneel uit Bagdad naar Jordanië overgebracht. Ook veel hulporganisaties hebben hun buitenlandse werknemers teruggetrokken.