Buitenland

Vergevingsoproep Bouterse slecht ontvangen

PARAMARIBO (ANP). De oproep van president Desi Bouterse om Nederland te vergeven voor de daden in de slavernijperiode, is niet in goede aarde gevallen bij de Afro-Surinaamse organisaties in Suriname. Ook oud-president Ronald Venetiaan heeft geschokt gereageerd.

4 July 2013 12:36Gewijzigd op 15 November 2020 04:34

Afgelopen maandag zei Bouterse in een toespraak in het kader van de viering van 150 jaar afschaffing van de slavernij dat als Nederland om vergeving voor het slavernijverleden vraagt, Suriname die vergiffenis kan geven.

Rudy Bottse van de stichting 1 juli Keti Koti, kan nog steeds niet geloven dat Bouterse deze woorden heeft uitgesproken. „Duizenden van mijn voorouders zijn op de meest ernstige wijze vernederd en in hun mens-zijn aangetast. Dat heeft gevolgen voor vele generaties. Dan kan het niet zo zijn dat een president op een blauwe maandag zomaar vergeving schenkt.” Bottse is vooral verontwaardigd omdat zijn organisatie en een aantal andere zich hard maken voor officiële excuses van Nederland en voor financiële compensatie. Bouterse had met hen moeten afstemmen, vindt hij.

De uitspraken van Bouterse waren een reactie op de spijtbetuiging die de Nederlandse regering maandag deed bij monde van vicepremier Lodewijk Asscher. Die zei tijdens de herdenkingsplechtigheid in Amsterdam dat Nederland ‘spijt en berouw’ heeft over de slavernijperiode.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer