Belgisch koningshuis mist populariteit
BRUSSEL (ANP). Een volksfeest zoals de inhuldiging van koning Willem-Alexander zal de installatie van koning Filip in België niet worden. Het Belgische koningshuis is niet erg populair. De functie als bindmiddel van de samenleving staat al jaren onder druk.
Veel Vlamingen zien het koningshuis als een Franstalig instituut. Vlaamse nationalisten zien het als sta-in-de-weg voor een onafhankelijk Vlaanderen. ‘Eindelijk, sneller dan Morsi maar even onpopulair, leve de Republiek!’ twitterde Flip de Winter van Vlaams Belang woensdag in een reactie op het aftreden. Om diezelfde reden hechten Walen aan de koning, die wel eens wordt omschreven als de ‘enige Belg’ in het verdeelde België.
Het koningshuis heeft de laatste jaren veel deuken en butsen opgelopen door familieruzies, wangedrag en ongelukkig handelen. Meest recent door de rechtszaak die Alberts buitenechtelijke dochter Delphine Boël aanspande tegen de koning, prins Filip en prinses Astrid om via een DNA-proef erkenning te krijgen. Albert had jaren contact met haar, maar verbrak het toen haar bestaan in 1999 publiek werd. De weigering om Delphine te erkennen deed de populariteit van Albert de laatste weken kelderen. Hij verloor er zijn moreel gezag door.
Ook prins Laurent, de jongste zoon van Albert, zorgde weer voor ophef. In Nederland krijgt alleen de troonopvolger een uitkering van de staat. In België krijgen alle koningskinderen een dotatie. „Een fout”, aldus oud-premier Jean-Luc Dehaene, die dat bij het aantreden van koning Albert in 1993 regelde. Laurent heeft niets om handen en loopt iedereen in de weg. Hij werd door Albert publiekelijk op de vingers getikt toen hij zonder toestemming op reis ging naar de voormalige kolonie Congo. Hij staat sindsdien onder curatele en premier Elio Di Rupo gaat het dotatiesysteem wijzigen.
Koningin-weduwe Fabiola (85) kwam dit jaar in opspraak toen bleek dat ze een stichting had opgericht om haar nalatenschap uit handen van de fiscus te houden. Iedere Belg zou dat doen, maar een vorstin past een voorbeeldfunctie, zeker wanneer ze 1,5 miljoen per jaar uit de staatskas krijgt. Di Rupo strafte meteen: Fabiola moest 0,5 miljoen inleveren.
De aanstaande koning Filip kreeg altijd een slechte pers. „Hij kan het niet”, was een uitspraak van een hoffunctionaris die jarenlang aan hem kleefde. In Vlaanderen vond in mei 34 procent van de ondervraagden Filip ongeschikt om zijn vader op te volgen. Albert moest ondanks zijn slechte gezondheid zo lang mogelijk doorgaan, was het oordeel. Maar dat was voor de actie van Delphine Boël.