Buitenland

„Doorzoeken Boliviaans toestel mocht niet”

RIJSWIJK (ANP). Dat landen hun luchtruim sloten voor het vliegtuig van de Boliviaanse president was op zich rechtmatig, maar lijkt een politieke keuze. Volgens het internationale luchtvaartrecht hadden de Oostenrijkse autoriteiten echter niet de bevoegdheid om het regeringstoestel FAB001 van de Boliviaanse president Evo Morales in Wenen te doorzoeken.

3 July 2013 13:42Gewijzigd op 15 November 2020 04:33

Dat zegt de in luchtvaartrecht gespecialiseerde advocaat Benno Friedberg van het gelijknamige advocatenkantoor in Amsterdam. „Voor dit soort vluchten heb je toestemming nodig om door een luchtruim te vliegen en kennelijk is het besluit genomen die niet te geven. Op zich is dat rechtmatig. De vraag is in hoeverre het toestel met een onschendbaar persoon erin soeverein is. Dat mag je wel tegenhouden maar niet doorzoeken, net zoals een auto met diplomatieke status. Als het een regeringstoestel is, mag je dat niet doorzoeken.” Uit het registratienummer van het toestel blijkt dat het om het officiële regeringstoestel van Bolivia gaat.

Morales was met de FAB001 onderweg van Moskou naar La Paz. Even na het opstijgen kreeg hij te horen dat landen als Frankrijk, Italië en Portugal toestemming weigerden om hun luchtruim te doorkruisen omdat vermoed werd dat de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden meevloog. Uit nood werd het toestel in Wenen aan de grond gezet. Snowden bleek niet aan boord.

Het gebeurt volgens Friedberg niet vaak dat landen in Europa hun luchtruim sluiten voor één enkel toestel. Wel zijn er luchtvaartmaatschappijen die niet op Europese luchthavens mogen vliegen wegens bijvoorbeeld de slechte staat van hun toestellen. Dat landen hun luchtruim op slot doen voor een staatshoofd vanwege een vermoeden dat hij een door de VS gezocht persoon aan boord heeft, is uniek, meent Friedberg.

„In hoeverre is een vermoeden reden om geen toestemming te geven”, vraagt hij zich af. „Er zijn meer presidenten die rondvliegen, maar omdat jij uit Zuid-Amerika komt, krijg je geen toestemming. Sterker: we kennen geen supranationale politie. Het lijkt erop dat de landen die zich hieraan committeren een politieke keuze maken. En dat mag dan weer.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer