Sharon klaar voor ontmoeting Qurei
De Israëlische premier Sharon heeft hoogstwaarschijnlijk binnen enkele dagen een ontmoeting met zijn Palestijnse collega Ahmed Qurei. Dat hebben Israëlische regeringsfunctionarissen maandag gemeld.
Een functionaris zei dat er al voorbereidend overleg is gevoerd. Hij zei dat het doorgaan van het overleg tussen de premiers onder meer afhangt van het succes dat Qurei boekt bij pogingen een nieuwe regering te vormen.
Ook de Palestijnse leider Yasser Arafat zegt dat hij klaar is voor vredesoverleg. Hij zei dat er geen officiële communicatie met de Israëliërs heeft plaatsgevonden, maar dat de Palestijnen tot hervatting van het vredesoverleg bereid zijn.
Vorige week was er al een ontmoeting tussen de Palestijnse minister van Financiën, Salam Fayyad, en de Israëlische minister van Defensie, Shaul Mofaz.
Israël verbrak het contact met de Palestijnen na een zelfmoordaanslag in augustus. Maar er zijn steeds meer aanwijzingen dat de relatie ontdooit aan de vooravond van de presentatie van Qureis nieuwe regulier kabinet.
Qurei werkt aan een nieuwe overeenkomst over een staakt-het-vuren met Israël. Hij voert daartoe overleg met de militante Palestijnse groepen. Pas als hij met hen een akkoord heeft bereikt en een nieuw kabinet heeft gevormd, wil hij Israël benaderen.
Maandagmorgen liet Hamas-leider Abdel Aziz Rantisi weten dat zijn groep bereid is tot een gedeeltelijk bestand. „Het enige wat kan worden aangeboden is het verzet voort te zetten, maar burgerslachtoffers aan beide kanten te vermijden, als de vijand dat accepteert”, aldus Rantisi.
Arafat en Qurei zijn er maandag niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over wie in het Palestijnse kabinet de leiding krijgt over het veiligheidsapparaat. Na een twee uur durend onderhoud met Arafat zei Qurei dat de kwestie nader bekeken wordt. Qurei zei ministers te zullen zoeken die „voor iedereen aanvaardbaar” zijn.
Van iedere journalist die in Israël een perskaart aanvraagt, gaat de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet vanaf begin 2004 de antecedenten onderzoeken. Dat heeft de persdienst van de Israëlische regering (GPO) maandag aangekondigd. Israëlische en buitenlandse journalisten zijn boos over het besluit.
De organisatie van buitenlandse journalisten, de Foreign Press Association (FPA), wijst erop dat er geen enkel bewijs is dat journalisten een risicogroep vormen. Bovendien, stelt de FPA, geeft Shin Bet in de regel nooit een toelichting op besluiten en is er geen mogelijkheid om in beroep te gaan. Volgens vice-voorzitter Tami Allen-Frost van de FPA schendt Israël de persvrijheid door journalisten grondig te screenen en dreigt het met „de openheid die Israël decennialang kenmerkte” snel gedaan te zijn.
Ook kritisch zijn de belangenorganisaties Journalisten zonder Grenzen, de Israëlische Persraad (een toezichthoudend orgaan) en de Israeli Press Association, waarbij journalisten zijn aangesloten die voor Israëlische media werken. Volgens de laatste organisatie dreigen vooral de Israëlische Arabieren in de toekomst hun werk niet meer te kunnen doen.
GPO-directeur Daniel Seaman zei dat hij Shin Bet een lijst van ruim 17.000 geaccrediteerde journalisten had gegeven, die in het nieuwe jaar worden gecheckt. Tot dusver gold de controle van de Shin Bet uitsluitend voor Palestijnse journalisten. De GPO verleent sinds het uitbreken van de intifada de meeste Palestijnse journalisten op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook al geen perskaart meer. De perskaart is voor een journalist nodig om toegang te krijgen tot overheidsgebouwen, het bijwonen van persconferenties en het ontmoeten van regeringsvertegenwoordigers. Ook voor toegang tot de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook is een accreditatie vereist. De kaart, die nu gratis is, gaat vanaf 2004 100 sjekel (ruim 19 euro) per jaar kosten.