Buitenland

Cordaid gaat project aidsremmers Zuid–Afrika financieren

Cordaid gaat in Zuid–Afrika als eerste Nederlandse hulporganisatie op relatief grote schaal de verstrekking van aidsremmers financieren. De medische hulp wordt op twaalf plaatsen in het land opgezet door de aidsdesk van de Zuidelijk Afrikaanse Katholieke Bisschoppen Conferentie (SACBC). De Nederlandse aidsadviseur, Ricus Dullaert, is door de AIDSdesk gevraagd het project mede te coördineren.

ANP
4 November 2003 07:00Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

Bijna 5 miljoen mensen in Zuid–Afrika zijn besmet het HIV–virus dat aids veroorzaakt. De ANC–regering heeft de verstrekking van aidsremmers lange tijd tegengehouden omdat ze niet geloofde in het verband tussen HIV en aids. De nadruk werd gelegd op armoedebestrijding, want als mensen gezonder gaan eten kan aids worden voorkomen, meende de Mbeki–regering. Mede door internationale druk, de verkiezingen in 2004 en het beschikbaar komen van donorgelden, kondigde de regering in augustus aan plannen in voorbereiding te hebben om aidsremmers te gaan verstrekken.

In aanloop daartoe begint de aidsdesk van de SABC begin volgend jaar met de twaalf pilots in Bronkhorstspruit, Kaapstad, Middelburg, Durban (2), Zululand, Johannesburg (2), Pretoria, Winterveld, Warmbad en Tzaneen. „In het eerste jaar willen we op alle locaties honderd mensen de zogeheten triple–therapie kunnen geven. Na vier jaar moeten in totaal 4.800 mensen de medicijnen kunnen slikken", vertelt adjunct–directeur Johan Viljoen van de SACBC. De organisatie richt zich nu vooral op het opzetten van de benodigde infrastructuur van doktoren, verpleegsters, thuiszorgwerkers, psychologen en voedingsprogramma’s.

Het project kost tussen de 13 en 14 miljoen euro. Cordaid betaalt voor de startfase een bedrag van 1,7 miljoen euro. Naast Cordaid neemt ook een hulporganisatie uit de Verenigde Staten een deel van de kosten op zich.

In Zuid–Afrika is de triple–therapie via de publieke gezondheidszorg en particuliere verzekeringen nu voor zo’n 20.000 mensen bereikbaar, terwijl meer dan 600.000 mensen het dringend nodig hebben. Een fractie van deze aidspatiënten (2.400) krijgt momenteel via 24 proefprojecten in het land aidsremmers toegediend. Een van die projecten in voorbereiding wordt ook met Nederlands geld gefinancierd en uitgevoerd door de Nederlandse arts Hugo Tempelman in Elandsdoorn Town.

Aan de andere kant spelen ondernemingen als diamantbedrijf De Beers en de uitbater van goudmijnen Anglo Gold een voorhoederol in de verstrekking van aidsremmers aan hun werknemers. Samen met de hulporganisaties willen die op deze manier bij de ANC–regering druk op te ketel houden, zodat ze niet achterblijft bij het nemen van actie om zo snel mogelijk infrastructuur op te zetten zodat aidsremmers voor iedereen beschikbaar komen.

Aidsadviseur Dullaert, die werkt op de missiepost Sizanani in Bronkhorstspruit alwaar ook een pilot van de SACBC gaat draaien, denkt dat het project ook goed is voor de mensen die HIV– en aidspatiënten ondersteunen. Dullaert: „Voor hulpverleners is het nu meestal ontmoedigend werk omdat veel aidspatiënten snel sterven. Nu gaan ze werken aan een opbouw, omdat je ze met de medicijnen echte hoop geeft. Je kunt ze daardoor gaan begeleiden in het verdere leven."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer