Buitenland

Bush vastberaden ondanks zware tegenslag in Irak

De Amerikaanse president Bush blijft vastberaden om zijn „vitale" missie in Irak tot een goed einde te brengen. Hij zei dat maandag na het neerhalen van een transporthelikopter. Hierbij verloren zestien Amerikaanse militairen het leven.

ANP/AFP/RTR
4 November 2003 06:57Gewijzigd op 14 November 2020 00:41

„De vijanden in Irak geloven dat Amerika zich zal terugtrekken. Daarom vermoorden ze onschuldige burgers, hulpverleners en coalitietroepen. Amerika zal nooit op de vlucht slaan", zei Bush tijdens een bijeenkomst in Birmingham in de staat Alabama.

Volgens de president is de missie in Irak van vitaal belang. Hij refereerde echter niet direct aan het neerschieten van de Chinook–helikopter. Die werd zondag in de buurt van Fallujah uit de lucht geschoten. Zeker twintig soldaten raakten daarbij gewond.

In eigen land neemt de kritiek op Bush toe. Zijn populariteit daalt steeds verder en twee invloedrijke senatoren, de Democraat Joe Biden en de Republikein Richard Lugar, dringen aan op het sturen van extra troepen naar Irak, aldus de Britse omroep BBC.

Slechts enkele uren na Bush’ toespraak werd het hoofdkwartier van het door de Verenigde Staten geleide interim–bestuur in de Iraakse hoofdstad Bagdad met mortiergranaten bestookt. De projectielen veroorzaakten geen schade of slachtoffers.

Zeker drie doden vielen later bij een aanslag op een hotel in Karbala, ongeveer 70 kilometer ten zuiden van Bagdad. Een auto in de buurt van het hotel dat vooral onderdak biedt aan Iraanse pelgrims, ontplofte. De gevel van het gebouw werd voor een groot deel weggeslagen.

In deze voor sjiieten heilige stad liepen vorige maand de spanningen hoog op tussen rivaliserende sjiitische milities. Ook werden in deze stad Amerikaanse militairen onder vuur genomen door volgelingen van de radicale geestelijke Mahmoud al–Hassani. Hierbij vielen dertien doden.

Steeds meer Irakezen die voor het nieuwe regime werken, worden slachtoffer van aanvallen. In Najaf werd een Iraakse rechter vermoord die een onderzoek leidde naar voormalige functionarissen van de verdreven regering van Saddam Hussein. Dat maakte de openbaar aanklager maandag bekend.

De voorzitter van een wijkraad in Bagdad, die met de Amerikanen samenwerkte, werd zondagavond laat in de buurt van zijn huis doodgeschoten, aldus een woordvoerder van het Amerikaanse leger maandag. Eind oktober werd de loco–burgemeester van de hoofdstad al vermoord.

Alle buitenlandse medewerkers van de Verenigde Naties hebben Bagdad inmiddels verlaten. Volgens VN–secretaris–generaal Annan zijn de laatste twintig internationale medewerkers van de volkerenorganisatie in de loop van maandag uit de hoofdstad vertrokken.

De eerste Nederlandse militairen in de zuiden van Irak worden deze week afgelost. Woensdag stappen 150 militairen in Eindhoven op het vliegtuig om hun collega’s in al–Muthanna te vervangen. Daar zitten sinds augustus 1100 Nederlandse militairen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer