„Noord-Korea is wereldwijd probleem”
De enige manier waarop de wereldgemeenschap de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Il kan aanpakken, is door zich te verenigen zoals zij dat heeft gedaan in de strijd tegen het terrorisme. Dat zegt Hwang Jang Yop, de hoogste functionaris die Noord-Korea ooit ontvluchtte, in een interview met The Associated Press.
Op zijn eerste reis naar de Verenigde Staten zegt Hwang ook dat hij denkt dat de Noord-Koreaanse dictator volledig voorbereid is om ieder moment een oorlog te beginnen en dat het onmogelijk is om te voorspellen of Kim ooit het kernwapenprogramma van Noord-Korea zal opgeven. „Dat is alsof je moet voorspellen of een giftige slang zal bijten of niet”, zegt Hwang.
Voordat hij in 1997 de hoogste Noord-Koreaanse overloper uit de geschiedenis werd, was de 81-jarige Hwang Jang Yop ooit voorzitter van het Noord-Koreaanse parlement en mentor van Kim Jong Il. Afgelopen week was hij in Washington om zijn kennis over zijn stalinistische vaderland te delen met het medewerkers van het Pentagon, het ministerie van Buitenlandse Zaken en andere Amerikaanse overheidsorganen die betrokken zijn bij de onderhandelingen over het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Verschillende Amerikaanse regeringsfunctionarissen noemden de gesprekken met Hwang uiterst productief.
De voormalige Noord-Koreaanse topman zegt eigenlijk niet geïnteresseerd te zijn in de uitkomst van een nieuwe ronde onderhandelingen met Noord-Korea, waar de Verenigde Staten samen met China, Rusland, Japan en Zuid-Korea naar streven. „Ik ben vooral geïnteresseerd in de vernietiging van de dictatuur in Noord-Korea en de verandering van het regime in een democratischer systeem”, zegt Hwang, die ook partij-ideoloog en minister van Propaganda in Noord-Korea was.
„De dictatuur in Noord-Korea is niet alleen een probleem voor het Koreaanse schiereiland, het is een probleem waar alle mensen in de wereld mee te maken hebben”, zegt Hwang. Helaas heeft het regime in Pyongyang volgens hem nog veel internationale steun. De landen die de VS hebben samengebracht voor de gesprekken met Noord-Korea zijn niet voldoende rondom een standpunt verenigd, aldus de Noord-Koreaan. „China is bijvoorbeeld nog steeds een bondgenoot en er zijn mensen in Rusland, Zuid-Korea, Japan en zelfs in de VS die de dictatuur steunen.”
Daarmee bedoelt hij naar eigen zeggen dat die mensen voorstander zijn van het behouden van de status-quo of van langzame democratische hervormingen in plaats van vernietiging van het bewind.
Hwang heeft de afgelopen zes jaar onder zware beveiliging in Zuid-Korea gewoond, waar hij boeken schreef en lezingen gaf over de situatie in het Noorden. Zuid-Korea verbood hem tot nu toe, officieel om veiligheidsredenen, naar de VS af te reizen. Maar Amerikaanse functionarissen beweren dat de voormalige Zuid-Koreaanse president Kim Dae Jung bang was dat een bezoek van de overloper aan de VS zijn pogingen tot toenadering tot Noord-Korea teniet zouden doen. Daarom zou Hwang pas na het aftreden van de president in februari toestemming hebben gekregen om naar de VS te gaan.
Veel zaken rondom de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Il, die negen jaar geleden zijn vader Kim Il Sung opvolgde, zijn tot op de dag van maandag een raadsel voor Washington. Vandaar dat de woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de gesprekken met Hwang „een toevoeging” vormen voor „het begrip van de situatie op het schiereiland.”