EU neemt religie op in buitenlands beleid
BRUSSEL. Het aannemen van de richtlijnen voor godsdienstvrijheid in het buitenlands beleid van de Europese Unie is een „mijlpaal.” Dat stelde maandag Europarlementariër Peter van Dalen (CU).
De richtlijnen zijn bedoeld voor de diplomaten van de EU. De buitenlandse dienst van EU-buitenlandcoördinator Ashton is momenteel nog helemaal in ontwikkeling. De werkgroep godsdienstvrijheid in het Europees Parlement heeft maandenlang gelobbyd om de vrijheid van religie en overtuiging daarin een stevige plaats te geven.
De richtlijnen werden maandag officieel aanvaard door de ministers van Buitenlandse Zaken. Volgens deze richtlijnen verplicht de Europese Unie zich ertoe er werk van te maken als andere landen de godsdienstvrijheid schenden. Europese diplomaten zullen er vanaf nu op letten hoe staten en andere organisaties met dit recht omgaan. Landen die deze vrijheid blijvend schenden, kunnen met sancties te maken krijgen.
De twee voorzitters van de EP-werkgroep, de CU’er Van Dalen en SP’er Dennis de Jong, belegden maandag een receptie om het aannemen van deze richtlijnen te markeren. Volgens Van Dalen heeft de EU nu een „duidelijk beleid” voor het optreden tegen onderdrukking. „Ik hoop vooral dat de richtlijnen steun betekenen voor de vele christenen die wereldwijd lijden onder onderdrukking. Vorige week toonde een rapport van Pew Research aan dat christenen leven in landen waar de beperkingen het sterkst zijn, zoals in Iran, Egypte en Saudi-Arabië.