Homohulpgroep VS maakt excuses en stopt
IRVINE. Exodus International, een Amerikaanse hulpverleningsorganisatie voor homo’s die bekendstaat om haar standpunt dat een homoseksuele oriëntatie te veranderen is, stopt ermee.
De organisatie heeft dat woensdag meegedeeld nadat directeur Alan Chambers eerder die dag zijn excuses had aangeboden „aan alle mensen die door Exodus International zijn beschadigd.” Veel mensen die zijn organisatie zijn geholpen hebben daardoor „alleen maar meer trauma’s ondervonden”, aldus Chambers.
„Ik wil dat u weet dat ik diepe spijt heb”, zegt de directeur in zijn verklaring. „Boven alles spijt het mij dat zo velen deze religieuze afwijzing door christenen hebben opgevat als een afwijzing door God.”
Chambers zegt ook persoonlijk schade te hebben aangericht door jarenlang te verzwijgen dat hij zelf ook nog worstelde met homoseksuele gevoelens. „Tegenwoordig aanvaard ik deze gevoelens echter als een deel van mijn leven dat er waarschijnlijk altijd zal zijn.”
De directeur stelt ook zich niet te kunnen verontschuldigen voor zijn diepe overtuigingen over het huwelijk en „de grenzen die ik in de Bijbel zie rond seksualiteit.” Wel belooft hij zijn visie uit te dragen „met grote zorg en respect voor degenen die deze niet delen.”
Het besluit om te stoppen heeft het bestuur van Exodus genomen na „een jaar van gesprek en gebed over de plaats van de organisatie in een veranderende cultuur”, aldus Chambers in een andere verklaring later op dezelfde dag. De organisatie wil niet ontkennen dat „de manier waarop God Exodus gebruikt heeft een positief effect heeft gehad op duizenden mensen.” Toch stopt Exodus, omdat „een nieuwe generatie christenen verandering wil en gehoord wil worden.”
„We zijn –vanuit joods-christelijk perspectief– allen verloren zonen en dochters. Exodus International was de oudste broer van de verloren zoon die beoordeelt wie Gods Koninkrijk waardig is. God roept ons op om de vader te zijn, om iedereen te verwelkomen en ongehinderd lief te hebben”, aldus Chambers.
De raad van bestuur van Exodus start een nieuwe organisatie onder de naam Reduce Fear (verminder de angst), met als doel „angst weg te nemen, en naast kerken te gaan staan om samen met hen veilige en gastvrije gemeenschappen te vormen.”
Bij Exodus International zijn ruim 200 lokale organisaties aangesloten, ook buiten Amerika. Deze afdelingen –die altijd autonoom geweest zijn– kunnen doorgaan met hun werk, maar niet onder de naam van Exodus.
De stap van Exodus past binnen een bredere ontwikkeling in de evangelicale beweging. „Evangelicale christenen benaderen seksualiteit steeds meer in lijn met de oudere christelijke traditie van zonde, verzoeking en overwinning in plaats van met de taal van therapie”, zo zei Russel Moore, voorzitter van de ethische commissie van de Zuidelijke Baptisten, in een reactie tegen Baptist Press.
De christelijke kerk heeft altijd gesteld dat seksualiteit thuis hoort binnen het huwelijk tussen man en vrouw, aldus Moore. „Van al het andere moeten we ons afkeren, hoe moeilijk dat ook kan zijn.” De kerk heeft volgens Moore echter ook altijd volgehouden „dat we allemaal gevallen mensen zijn die vergeving kunnen vinden door het bloed van Christus en kracht kunnen ontvangen om te wandelen naar de Geest en niet naar het vlees. We moeten geen snelle oplossingen bieden, maar Evangelie.”
Woordvoerder Henk van Rhee van Different, een Nederlandse christelijke organisatie die hulp verleent aan homo’s die worstelen met hun geaardheid, is blij met de stap van Exodus International. „Het geeft mij de gelegenheid om uit te leggen dat wij echt anders zijn. Wij bieden geen homogenezingstherapie. Ik hoop dat de extremiteiten en vooroordelen hierdoor uit de discussie verdwijnen.”
Different maakt deel uit van het Europese netwerk Live in Christ (LINC), dat voorheen Exodus Europe heette. De naamswijziging vond plaats in 2007, nadat de koepelorganisatie de banden met Exodus International had verbroken. De reden daarvoor was de „wat extreme Amerikaanse benadering”, zegt Van Rhee.
Waar Exodus zich profileerde met een aanbod van genezingstherapie, zegt Different tegen hulpvragers dat ze eerst hun eigen gevoelens onder ogen moeten zien, aldus Van Rhee. „Die gevoelens zijn er. Maar hoe ga je daarmee om? Met of zonder Christus?”