Burgemeester Van der Borg (CDA): Diep dankbaar voor plek in Molenwaard
BLESKENSGRAAF. D. R. (Dirk) van der Borg wordt de nieuwe burgemeester van de Zuid-Hollandse fusiegemeente Molenwaard, maar helemaal nieuw is die post niet voor hem.
Van der Borg (57, CDA) was tot 1 januari burgemeester van Graafstroom, en na de samenvoeging in januari met Nieuw-Lekkerland en Liesveld fungeerde hij als waarnemend burgemeester van Molenwaard.
Van der Borg was eerder gemeentesecretaris van Lopik, Rijssen en Rijssen-Holten. In zijn voordracht, die dinsdagavond bekend werd, omschrijft de gemeenteraad Van der Borg als een „weloverwogen, rustig en authentiek bestuurder. Een stressbestendige en evenwichtige persoonlijkheid. De gemeenteraad herkent in hem een echte burgervader die een verbindende kracht binnen de gemeenschap van de gemeente Molenwaard en in de regio tot stand kan brengen.”
Van der Borg werd gekozen uit twintig sollicitanten. Hij is getrouwd en heeft drie kinderen. Naar verwachting wordt hij op 4 september geïnstalleerd.
Wat was uw eerste reactie op het nieuws?
„Ik heb het sinds dinsdagavond al een paar keer gezegd: ik ben werkelijk diep, diep dankbaar dat het zo gelopen is. Het was de wens van mijn hart om de nieuwe burgemeester van Molenwaard te worden. Ik krijg het vertrouwen van de raad –en daardoor van de inwoners– om verder aan deze gemeente te bouwen. Dat doet me goed.”
Wat trekt u zo aan in deze gemeente?
„Ik voel me thuis in de Alblasserwaard en zeker ook in Molenwaard. Het platteland, de polder, het weidse land, de uitzichten, wolken en water; een prachtige streek om te wonen en te werken. Bovendien: ik voel me verbonden met de inwoners. Ik kom uit Groningen en ben eigenlijk altijd een plattelandsjongen gebleven. Ik zit hier op mijn plek.”
Molenwaard heeft een sterk christelijk karakter. SGP, CDA en CU bezetten 14 van de 21 raadszetels. Past dat bij u?
„Daar voel ik me zeker bij thuis. Die mentaliteit kennen mijn vrouw en ik van binnenuit en we kunnen ons er goed mee identificeren. We zijn lid van de PKN in Bleskensgraaf en kerken hier al een jaar of zeven. Ik voel me verbonden met de kerkelijke gemeenschappen. Dat maakt het spreken met de inwoners gemakkelijk. Anderzijds is het mooie van deze streek dat men andersdenkenden respecteert en in hun waarde laat. Dat is typerend voor de Alblasserwaard.”
U komt in een gespreid bedje?
„Molenwaard is een prachtige gemeente, maar er liggen nog heel wat klussen te wachten. En dat is prettig, want ik hou van uitdagingen. We zijn druk met het project ”Molenwaard Nabij”, omdat we als gemeente dicht bij onze dertien kernen willen blijven. Denk ook aan het economisch beleid. Molenwaard telt 10.000 arbeidsplaatsen. Vooral in de zogeheten natte industrie –bijvoorbeeld de baggersector en de scheepsbouw in Kinderdijk– is veel te doen. En uiteraard staat regionale samenwerking hoog op de agenda. We kunnen in deze tijd nu eenmaal niet alles meer in ons eentje doen. Ik ga er met plezier mee aan de slag.”