Turks leger niet gauw ingezet tegen betogers
ANKARA (ANP). De inzet van het leger tegen demonstranten in Turkije is op korte termijn niet erg waarschijnlijk, ook al liet vice-premier Bulent Arinc maandag weten dat inzet van het leger een optie zou zijn.
Gareth Jenkins, politiek analist gespecialiseerd in relaties tussen het leger en de politiek in Istanbul, zegt dat het er ook vanaf hangt waarvoor Erdogan het leger zou willen inzetten. „Tegen demonstranten die in overgrote meerderheid niet gewelddadig zijn? Het lijkt niet waarschijnlijk dat het leger dat zou doen.” Maar hij gelooft ook niet dat het leger zich tegen Erdogan zou keren: „De opperbevelhebber Necdet Özel zou eerder aftreden als er zo’n verzoek zou komen.”
In de zomer van 2011 trad de toenmalige opperbevelhebber af, samen met de bevelhebbers van de landmacht, luchtmacht en marine. Dat werd gezien als overwinning voor Erdogan: voor het eerst traden hooggeplaatste militairen terug bij een meningsverschil met het leger, in plaats van een staatsgreep te plegen.
Necdet Özel wordt gezien als loyaal aan Erdogan, maar dat wil niet zeggen dat hij zich voor elke klus leent. De politieke macht van het leger is nog altijd niet helemaal ongedaan gemaakt. Ondertussen loopt de rechtszaak door tegen tientallen hoge officieren in verband met vermeende plannen voor een staatsgreep. Onenigheid over deze zogenoemde Ergenekon-zaak zorgde in 2011 voor het terugtreden van de legerleiders.
Gareth Jenkins: „Bulent Arinc heeft al gezegd dat zijn woorden over mogelijke inzet van het leger uit hun verband gehaald zijn. En voordat het leger eraan te pas zou komen, zou de militaire politie worden ingezet. In het vroegere Turkije zou die de taak van de politie al lang hebben overgenomen. Het zegt ook iets, dat dat nog niet is gebeurd. Iets anders inzetten dan de politie zou Turkije’s imago nog meer schade doen.”