Nieuwe stichting gaat kerkmuziek bevorderen
Nieuw enthousiasme ontwikkelen voor kerkmuziek. Theologen, kerkmusici en anderen inspireren - dat is het doel van de zojuist opgerichte stichting Kerkmuziek Netwerk.
Het bestuur van de Stichting Kerkmuziek Netwerk wordt gevormd door Lydia Vroegindeweij, Janneke Nijboer en Marleen van Rossum. Zij hebben ervaring op het gebied van kerkmuziek, theologie, educatie en projectmanagement. Lydia Vroegindeweij licht de achtergrond toe. „Ik volg nu een tijd mensen op facebook en twitter. Dan zie je dat er over van alles gemopperd wordt. Organisten die te weinig ruimte hebben, misverstanden tussen predikanten en organisten, welke liederen je wel of niet moet zingen. Het is vaak negatief. Bij het Landelijk Dienstencentrum in Utrecht is de sectie kerkmuziek heel klein geworden. Er gebeurt nog wel wat, er worden cursussen ontwikkeld, maar naar mijn gevoel kan de kerkmuziek wel een extra impuls gebruiken. Toen heb ik nog wat mensen verzameld die dat ook vonden, en hebben we vorige week vrijdag de stichting opgericht.”
Vroegindeweij onderstreept dat de stichting zich niet uitsluitend richt op het kerkelijk erf. „Ook al gaan steeds minder mensen naar de kerk, je ziet dat de belangstelling voor kerkmuziek onverminderd groot is. Kijk naar de enorme successen van evensongs. Hoeveel Mattheüssen worden er niet uitgevoerd elk jaar, er komen massa’s mensen op af. Kijk naar het belang van muziek bij rouw- en trouwdiensten. Dan zeggen de nabestaanden: O ja, opa hield van die en die muziek, en dat is dan vaak kerkmuziek. Of denk aan dementerende mensen in de zorg. Als ze gespannen en onrustig zijn, en men kiest muziek uit die hen raakt, is dat vaak kerkmuziek uit het verleden. De stichting wil dan ook musici erbij betrekken die niet speciaal in de kerk spelen, maar die wel iets hebben met kerkmuziek.”
Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een website. Daar komen „ongelooflijk veel ideeën wat je met kerkmuziek zou kunnen doen”, aldus een enthousiaste Vroegindeweij. „Ik heb al bepaalde rolverdelingen in gedachten, maar in eerste instantie gaat het om vrijwilligerswerk. Wel willen we naar een verdienmodel toe waarin inspanningen kunnen worden beloond.” Gedacht wordt ook aan een webwinkel waar mensen een set zettingen per lied kunnen betalen en downloaden.”
De komst van het nieuwe Liedboek wordt aangegrepen voor het eerste project. Vroegindeweij: „Eén van onze eerste activiteiten is de Liedboek Challenge, een uitdagende wedstrijd voor (project)koren, cantorijen, gemeenten of gelegenheidsformaties om liederen uit het nieuwe Liedboek te zingen, op film vast te leggen en in te zenden. Een soort Voice of Holland, maar dan op het gebied van kerkmuziek. Er zijn publieksprijzen te winnen, maar er is ook een vakjury die de kwaliteit beoordeelt. De met name educatieve prijzen bestaan o.a. uit workshops, stemvorming, excursies.”