Binnenland

Martin Gaus: Stop bijtende hond niet in kennel

DEN HAAG. De overheid moet honden na een bijtincident niet maandenlang in een kennel opsluiten. Daar worden de dieren helemaal gek van, met als gevolg dat ze veel te snel worden afgemaakt. Aldus hondenkenner Martin Gaus, die daarover dinsdag een petitie aan de Tweede Kamer aanbood.

J. Visscher
5 June 2013 11:25Gewijzigd op 15 November 2020 03:58
Martin Gaus wil dat honden na een bijtincident bij de eigenaar blijven. Beeld Martin Gaus
Martin Gaus wil dat honden na een bijtincident bij de eigenaar blijven. Beeld Martin Gaus

Een knauw in de kuiten van een hardloper. Een beet in de arm van een dreumes die een botje van een hond wil afpakken. Een hap in het been van een jongen die de bal bij de buren wil halen. Een hondenbeet is vervelend. Hoe moeten de autoriteiten met agressieve honden omgaan?

Op dit moment schort het aan een goed bijtincidentenbeleid, zegt Martin Gaus, een van Nederlands bekendste hondenkenners en bezitter van een reeks hondenscholen. Samen met de werkgroep Hulp Inbeslaggenomen Honden organiseerde hij een handtekeningenactie. De petitie met ruim 10.000 handtekeningen „voor een verantwoord bijtincidentenbeleid” werd dinsdag aan de vaste Kamercommissie van economische zaken aangeboden. Vorige week kreeg staatssecretaris Dijk­sma (Economische Zaken) de petitie overhandigd.

Belangrijkste bezwaar van Gaus is dat juist de angstig agressieve in beslag genomen honden vaak „maandenlang” in eenzaamheid worden opgesloten op een „geheim” opslagadres. „Daar worden die dieren helemaal gek van. In de praktijk worden de honden met een hogedrukslang de kennel in- en uitgejaagd. Gevangen met vangstokken.” De petitie: „Door hun langdurige isolatie en daardoor ontstane chronische stress veranderen de honden van karakter. Ze worden neurotisch, argwanend.” Als de honden vervolgens worden getest op hun agressiviteit, halen ze vaak de test niet en worden ze afgemaakt, stelt Gaus. Volgens hem zitten „honderden” honden die betrokken zijn bij een bijtincident in zo’n eenzame kennel.

De door de overheid goedgekeurde hondentest rammelt, vindt Gaus. „Stel dat een hond die een kind heeft gebeten in beslag is genomen nadat dat kind een botje van de hond heeft afgepakt. Vervolgens worden bij de test ook proeven gedaan waarbij de hond wordt blootgesteld aan bijvoorbeeld een voorbijgaande fietser. Ik vind dat niet terecht. Het gaat immers om een andere situatie.”

Een ander bijtincidentenbeleid is nodig, vindt Gaus. Hij propageert het zogeheten Stay Homeprotocol. „Dat houdt in dat een hond na een bijtincident bij zijn eigenaar blijft. De hond wordt verplicht onmiddellijk gemuilkorfd en moet zijn aangelijnd. De eigenaar wordt verplicht een hondentraining bij een hondenschool te volgen. Na enkele weken volgt een test waarbij gekeken wordt of de hond zich weet te gedragen. Pas als dat het geval is, gaat hen muilkorf- en het aanlijngebod van tafel.”

Heeft Gaus zelf profijt van zijn voorstel om bijtgrage honden te laten trainen bij een hondenschool, omdat hij ook hondenscholen bezit? „Dat is totale onzin. Ik ben niet voor eigen profijt bezig. Ik heb 20 hondenscholen en er zijn ruim 2000 hondenscholen in Nederland. Mensen hoeven dus niet naar onze hondenscholen toe.” Op het hondengedragscentrum van Gaus zijn diverse honden na een bijtincident getraind. „Dat zijn vaak intensieve trainingen die ook voor de eigenaar emotioneel zwaar zijn.”

Kan Gaus zich voorstellen dat hondenbaasjes wier hond iemand heeft gebeten niet zitten te wachten op een muilkorf- en aanlijngebod? „Er is wat mij betreft geen keus. Een hond mag anderen niet bijten. Eigenaren moeten hun verantwoordelijkheid weten.”

Wat als de eigenaar weigert zijn hond te muilkorven? „Je hebt altijd mensen die tegen de regels ingaan, maar ik ben ervan overtuigd dat verreweg de meeste hondenbezitters niet met een ongeleid projectiel over straat gaan. Wil je een muilkorf niet, dan volgen wat mij betreft de consequenties, namelijk inbeslagname of onteigening en herplaatsing, of als het echt nodig is afmaken.”

Niemand blij

Een woordvoerder van Dijksma zegt dat de Raad voor Dierenaangelegenheden binnenkort met een advies komt over de aanpak van bijtincidenten. „Niemand is blij dat een hond maandenlang zit opgesloten. Wij hebben het openbaar ministerie enkele malen gevraagd een zaak te bespoedigen.” Wat de kritiek van Martin Gaus op de test betreft, zegt de woordvoerder: „Wij hebben geen aanwijzingen dat de test niet voldoet, maar wachten af wat de Raad voor Dierenaangelegenheden daarover zal melden.” Het OM stelt dat de procedure voorschrijft dat honden tussen twee weken en een maand na de inbeslagname worden getest. De test is „voor zover mogelijk gevalideerd en wetenschappelijk onderbouwd.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer