Binnenland

Via Opbeurbalie verlenen daklozen hulp

AMSTERDAM. „Als mensen verdriet hebben omdat hun kat is weggelopen of omdat ze de trein hebben gemist, kunnen ze bij de Opbeurbalie terecht. Daar spreken daklozen hen moed in.”

4 June 2013 10:01Gewijzigd op 15 November 2020 03:56
Amsterdamse dakloze. Foto ANP
Amsterdamse dakloze. Foto ANP

De Opbeurbalie is een initiatief van Luc Tanja, straatpastor bij de protestantse diaconie Amsterdam. „Normaal krijgen de daklozen hulp, maar nu geven ze hulp terug. In de Opbeurbalie zit iets carnavalesks. Dak- en thuislozen kennen wij, dakhebbenden, als medeburgers die wij moeten helpen. Nu wordt die wereld omgekeerd. De dak- en thuislozen gaan anderen helpen.”

Tanja benadrukt dat de daklozen mensen blijven die talenten hebben. Hij legt uit: „Het blijven personen die iets voor de maatschappij kunnen betekenen. Mensen zijn niet uitsluitend dakloos, psychiatrisch patiënt of vluchteling. Allemaal hebben ze nog iets te bieden. Dus dan mag je van hen iets verwachten.”

„Daklozen zijn optimistisch”, vertelt Tanja, „omdat ze zo veel meemaken. We hebben al een proef voor de Opbeurbalie op het Rembrandtplein gedaan. Daar vertelde een meisje dat ze zou blijven zitten dit jaar. Onze dakloze reageerde door te zeggen dat ze zich niet druk moest maken: volgend jaar zou het dan juist heel makkelijk worden.”

In een ander geval klaagde iemand over het weer. „Hij vond het nat en koud en wilde warm weer. Daarop zei de dakloze dat hij geduld moest hebben. Het was nog geen 21 juni, dus de zomer moet nog komen.”

De Opbeurbalie is overigens een onlineservice. „Mensen kunnen een onlinebon voor 3 euro kopen. Daarmee kun je tien minuten lang via Skype aandacht van een dakloze krijgen. Het is niet de bedoeling dat hier levensgrote problemen op tafel komen. Daar heeft de protestantse kerk een ander loket voor. Hier gaat het om klein leed. De balie is voor mensen die er last van hebben dat het steeds regent, dat hun kat is weggelopen of dat ze de trein hebben gemist.”

Tanja vindt het leuk „als iemand zo’n bon aan een ander geeft. Je buurvrouw heeft een dag waarop alles tegen zit. Dan geef je die een opbeurend gesprek cadeau. Je kunt ook zelf bellen, maar het is aardiger als de bon wordt doorgegeven.”

De Opbeurbalie is vanaf morgen een week lang ’s middags van vier tot zes bemand. Tanja: „We houden het initiatief beperkt. Als je alles afweegt hebben de daklozen meer hulp nodig, maar we willen het voor eventjes omdraaien. Mijn hoop is dat het werkt en een soort estafette wordt. Over een paar maanden gaat dan bijvoorbeeld een groep vluchtelingen de Opbeurbalie bemannen en weer een maand later een blindenschool. En met Kerst gaan wij het dan weer een keer doen.”

Hoe staan de daklozen erin?

„Heel verschillend. Sommigen zijn alleen maar aan het overleven, die zijn niet met zulk soort projecten bezig. Anderen hebben iets van: „Dat interesseert me allemaal niet.” En weer anderen vinden het leuk.”

Wanneer is voor u het project geslaagd?

„Als we een aantal goede gesprekken hebben gevoerd en de daklozen er plezier in hebben gehad. Ook zou het mooi zijn als mensen ervaren dat je met daklozen gewoon kunt praten.”

U bent er woensdagmiddag bij?

„Ik denk dat ik koffie en thee schenk.”

www.opbeurbalie.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer