Kritiek op gefuseerde afdelingen OM zwelt aan
RIJSWIJK (ANP). Er komst steeds meer kritiek op het functioneren van een aantal afdelingen van het Openbaar Ministerie (OM). Vooral de parketten die het afgelopen jaar zijn samengevoegd, krijgen veel onvrede vanuit de rechtspraak en advocatuur over zich heen.
Voor zover bekend zijn er problemen in Noord-Nederland, Zeeland-West-Brabant en Oost-Nederland. De jongste ontwikkeling was maandag in Groningen, waar de rechtbank duidelijk liet blijken er genoeg van te hebben dat het OM zaken steevast te laat aanlevert.
Volgens de Groningse rechter gaat het niet langer om incidenten en komen zaken de laatste tijd veel te laat bij de rechtbank terecht. Een van de verdachten in een omvangrijke drugszaak kreeg zijn dagvaarding zó laat dat hij daardoor geen advocaat meer kon regelen. Een rechter noemt de situatie „huilen met de pet op”.
Eerder liet de Middelburgse rechtbankvoorzitter Gerard Nomes al weten dat „beloftes niet worden waargemaakt”. Hij kon een zaak niet behandelen omdat er in de voorbereiding iets mis was gegaan. Het parket Middelburg is samengegaan met dat in Breda. Sinds de fusie regent het klachten en moeten er geregeld zaken worden aangehouden.
Is het niet dat een dagvaarding niet goed bij de verdachte is aangekomen, dan is het wel een incompleet dossier, advocaten die te laat stukken hebben gekregen of verdachten die niet wisten dat ze moesten verschijnen. Ook slachtoffers horen soms enkele minuten voor het strafproces dat de zaak niet doorgaat.
In Oost-Nederland was het advocaat Jan Vlug die op Twitter sprak van een puinhoop bij het parket Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland). Zijn collega Anno Huisman kreeg van een geseponeerde zaak toch een dagvaarding binnen. „Of ik het sepot dan maar op wilde sturen. Dat hadden ze niet meer.”
President Henk Naves van de rechtbank Gelderland zei maandag dat vooral bij voorgeleidingen aan de onderzoeksrechter dossiers vaak te laat worden aangeleverd. „Dan krijg je vandaag een dossier waarover je morgen al een belangrijke beslissing moet nemen.” Naves vraagt zich af of het OM wel is opgewassen tegen bezuinigingen, alle verschillende taken die het heeft en die allemaal prioriteit hebben.
Het OM Oost-Nederland reageerde afgelopen weekend met de verklaring dat „het parket druk bezig is met de samenvoeging”. De werkwijzen die er tussen de vier verschillende parketten en rechtbanken waren, moeten „eenvormig” worden gemaakt. „Dat gaat niet zonder slag of stoot. Er wordt hard gewerkt, maar het gaat allemaal nog niet foutloos.”