Buitenland

VN-chef bezoekt Goma

GOMA (AP). Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft donderdag de stad Goma in het oosten van Congo bezocht. Hij benadrukte dat veiligheid in het gebied hand in hand moet gaan met ontwikkeling.

23 May 2013 18:35Gewijzigd op 15 November 2020 03:43

“Een vredesakkoord moet een vredesdividend opleveren - gezondheidszorg, onderwijs, banen en kansen”, zei Ban. Het is zijn eerste bezoek aan Goma sinds de VN-Veiligheidsraad instemde met de vorming van een nieuwe interventiebrigade in de stad. De brigade heeft een ruimer mandaat gekregen om de rebellenbeweging M23 even ten noorden van Goma het hoofd te bieden.

Een eerdere VN-macht legde de rebellen geen strobreed in de weg toen ze in november Goma innamen. De opstandelingen trokken zich tien dagen later terug, na intense diplomatieke druk op onder andere Rwanda, dat hen zou financieren en bewapenen.

M23 liet kort voor de aankomst van Ban weten dat zij voor de duur van diens bezoek een wapenstilstand in acht zou nemen. “Ook wij willen de vrede een kans geven en vragen de regering terug te keren naar de onderhandelingstafel in Kampala”, zei woordvoerder Amani Kabasha.

Ban wordt op de trip vergezeld door de president van de Wereldbank, Jim Yong Kim, die de landen in het Grote Meren-gebied een miljard dollar in het vooruitzicht heeft gesteld om hun economieën aan te zwieren.

“Onderwijs en gezondheidszorg maken deel uit van de bredere infrastructuur van ontwikkeling die de regio economische vooruitgang en hoop kan brengen. Samen zijn de Wereldbank en de VN vastbesloten om vrede en ontwikkeling te ondersteunen waar de mensen baat bij hebben”, zei Ban. “Het vredesakkoord richt zich op het aanpakken van de wortels, de fundamentele onderliggende oorzaken van deze crisis. De interventiebrigade, die spoedig overeenkomstig Veiligheidsraadresolutie 2098 wordt ontplooid, zal al dit geweld aanpakken en zijn best doen om mensenlevens, mensenrechten en menselijke waardigheid te beschermen.”

De vredesonderhandelingen tussen de opstandelingen en de Congolese regering liggen sinds enkele weken stil. De opstandelingen beschuldigen de regering ervan de onderhandelingen in afwachting van de komst van de VN-brigade te traineren. Na een wapenstilstand van bijna een half jaar vielen ze maandag stellingen van het regeringsleger aan. Dertigduizend bewoners van het vluchtelingenkamp Mugunga sloegen op de vlucht, meldde Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. Het was door de nieuwe gevechten tot op het laatst onzeker of het bezoek van Ban aan Goma kon doorgaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer