Tentoonstelling in Huis Bergh: schoonheid op perkament
Kasteelheer Jan Herman van Heek (1873-1957) verzamelde voor de inrichting van zijn middeleeuwse kasteel Huis Bergh meubels, beeldhouwwerk en schilderijen. Bijzondere belangstelling had hij voor middeleeuwse handschriften, waarbij zowel de teksten, de ontwikkeling van de lay-out als de illustraties hem boeiden.
In de loop der jaren verzamelde hij meer dan zeventig handschriften en bovendien zeventig fragmenten en losse miniaturen. Die handschriften vormen samen de belangrijkste particuliere collectie van middeleeuwse handschriften in Nederland.
De afgelopen jaren heeft een werkgroep onder leiding van dr. Anne Korteweg, oud-conservator middeleeuwse handschriften van de Koninklijke Bibliotheek en regelmatig gastconservator in Huis Bergh, alle handschriften nauwkeurig bestudeerd en beschreven. De catalogus die daarvan het resultaat is, wordt deze maand gepubliceerd, zodat ook andere belangstellenden in binnen- en buitenland kennis kunnen nemen van deze bijzondere collectie. De catalogus (in het Engels) is rijk geïllustreerd.
Ter gelegenheid van het uitkomen van de catalogus laat Huis Bergh voor de eerste keer in de geschiedenis onder de titel ”Mooie Middeleeuwen” een groot deel van de handschriften en fragmenten zien, verspreid over de zalen van het kasteel.
Ter aanvulling op het tentoonstellen van de handschriften wordt in iedere zaal een stukje middeleeuws interieur gereconstrueerd op basis van de middeleeuwse meubels uit de collectie: een studeerkamer, een eetkamer en een slaapkamer.
Van Heek
Jan Herman van Heek werd op 20 oktober 1873 geboren in Enschede als de tweede zoon van Gerrit Jan van Heek en zijn tweede vrouw Christine Frederike Meier. Hij huwde op 6 juni 1913 in Hellendoorn met Anna van Wulfften Palthe (1892-1977). Van Heek maakte naam als textielfabrikant, mecenas, kunstverzamelaar en natuurbeschermer.
Op 9 juli 1912 kocht hij van de vorst van Hohenzollern-Sigmaringen Land van den Bergh het overgebleven bezit van de graven te ’s-Heerenberg met het Huis Bergh en 1400 hectare grond aldaar.
Tot in de jaren dertig woonde hij met zijn vrouw en kinderen in het huis op landgoed Roessinghsbleek (vroeger Lochemsbleek) in Enschede. Na de Tweede Wereldoorlog werd Huis Bergh zijn vaste verblijfplaats. Hij was in zijn tijd een belangrijk persoon, niet alleen regionaal maar ook landelijk. Hij ontving vele onderscheidingen.
Jan Herman van Heek is begraven bij het kerkje van Huis Bergh.
”Schoonheid op perkament. De mooiste handschriften van Huis Bergh” is tot en met 1 maart 2014 te zien in Huis Bergh.