Dodental Bangladesh opgelopen tot boven 800
DHAKA (ANP/EFE). Het dodental als gevolg van de instorting van een gebouw in Bangladesh op 24 april is opgelopen tot zeker 803. Dat heeft de politie van het Zuid-Aziatische land woensdag gemeld. Volgens het leger zijn de afgelopen uren weer tientallen lijken uit de puinhopen van Rana Plaza gehaald. In het gebouw was onder meer een grote textielfabriek gevestigd.
Een groep experts van de Verenigde Naties riep woensdag internationale modeketens op niet massaal uit Bangladesh te vertrekken. Ze zouden juist moeten samenwerken met de regering, internationale organisaties en het maatschappelijk middenveld om de werkomstandigheden in kledingfabrieken te verbeteren.
„De internationale merken die hun producten in Bangladesh laten maken, moeten controleren hoe het staat met de mensenrechten en hoe zij die kunnen verbeteren”, zei Pavel Sulyandziga. Hij leidt de groep van experts. „De merken moeten hun verantwoordelijkheid nemen, als ze ontdekken dat leveranciers schendingen begaan. Zij kunnen het verschil maken.”
De controles moeten volgens de groep sterk verbeteren. Verscheidene fabrieken binnen Rana Plaza bleken te zijn gecontroleerd, maar daarbij werden structurele problemen over het hoofd gezien. Sulyandziga: „Een puur op dit soort controles gerichte aanpak is dus inefficiënt bij het onder handen nemen van structurele problemen.”