Sander (17) wil ‘alleen’ op vakantie
Vraag: Tot nu toe gingen we altijd gezellig met het hele gezin op vakantie. Nu wil onze zoon Sander (17) niet meer mee, maar wil hij met vrienden op vakantie. Kan dat al op deze leeftijd of kunnen we dit beter verbieden?
Over enkele maanden breekt de vakantieperiode aan. De kinderen van de basisscholen hebben zes weken vrij, die van de middelbare scholen nog langer.
Veel ouders boekten maanden geleden al met zorg een vakantiebestemming. Inmiddels kijkt het hele gezin naar de vakantie uit. Voor gezinnen met oudere kinderen is het echter niet meer vanzelfsprekend dat alle kinderen met de gezinsvakantie meegaan. Oudere kinderen (vanaf 16 jaar) willen soms liever met vrienden of vriendinnen weg.
Ouders willen het samen op vakantie gaan liefst zo lang mogelijk volhouden. Het is gemakkelijk, veilig en vertrouwd. Ook is het fijn om als gezin ten minste één keer per jaar gezamenlijk op te trekken.
Pubers beginnen soms al in hun vijftiende of zestiende jaar over op vakantie gaan met leeftijdsgenoten. Het is begrijpelijk dat zij dit willen, maar ouders moeten hier voorzichtig mee omgaan. Tot hun achttiende jaar zijn kinderen minderjarig en staan ze onder gezag van een wettelijke vertegenwoordiger. Ouders kunnen en mogen dus prima vaststellen: „Tot je achttiende jaar ga je met ons mee op vakantie.” Als ouders dit beslissen, hoe maken ze hun pubers dan enthousiast om nog enkele jaartjes mee te gaan met de gezinsvakantie?
Erbij betrekken
Niet alle ouders zijn bereid hun vakantie aan te passen aan de wensen van de kinderen. Het kan ook lastig zijn als de leeftijden van de kinderen binnen het gezin erg uiteenliggen. Toch is het goed om de kinderen zo veel mogelijk te betrekken bij de keuze van de vakantiebestemming. Ouders die dat niet doen, krijgen wellicht te maken met erg ongezellige pubers, die een domper zetten op de vakantievreugde.
Wat pubers kan motiveren, is het op vakantie gaan met een bevriend gezin. Ze vinden het ook leuk als er een goede vriend of vriendin mee mag.
Een vakantiepark of een hotel dicht bij zee is voor jongeren geweldig. Veel pubers stellen de aanwezigheid van een zwembad of strand op prijs.
Campings hebben veel voordelen voor ouders met (oudere) kinderen. De jongelui kunnen hun eigen gang gaan en hebben leeftijdsgenoten met wie ze dingen kunnen ondernemen. Aan de andere kant zijn de ouders in de buurt om toezicht te houden.
Het is aan te bevelen om te kiezen voor een christelijke camping, zodat de kinderen omgaan met jongeren die dezelfde achtergrond hebben. Belangrijk is ook de mogelijkheid tot kerkbezoek op zondag.
Leren loslaten
Het is voor veel ouders moeilijk om hun kinderen te leren loslaten. Dit proces beleven zij bij elk kind anders, omdat elk kind anders is. Zo heeft het ene kind eerder en meer verantwoordelijkheidsgevoel dan het andere.
Ouders kunnen hun kind stap voor stap meer ruimte en vrijheid geven. Eerst een paar nachtjes logeren bij vrienden. Daarna misschien met een paar vrienden mee met een jongerenreis of naar een zomerkamp. Ten slotte komt de tijd dat zoon of dochter eraan toe is om ‘alleen’ weg te gaan. Het kan zijn dat de jongere dan 17 jaar is, maar op zijn 19e kan dat ook heel goed.
Duidelijke afspraken
Het is noodzakelijk dat ouders hun kind goed voorbereiden op en duidelijke afspraken maken over het ‘alleen’ op vakantie gaan. Ouders kunnen hun kind laten vertellen hoe het denkt over alcohol, uitgaan en seksualiteit. Vervolgens geven zij aan hoe zij zelf, op grond van Gods Woord, daarover denken.
Samen kunnen ouders en de jongere tot afspraken en duidelijke regels komen. „Houd het bij twee glazen alcoholische drank per dag”, is duidelijker dan: „Kijk uit met drank.” Ouders moeten niet bang zijn om die regels te stellen. Ongemerkt slaat de jongere veel op en denkt hij of zij er echt nog weleens aan terug.
Vakantie en drank zijn voor veel jongeren een vanzelfsprekende combinatie. Uit onderzoek blijkt dat jongens tijdens hun vakantie gemiddeld zeventien glazen alcoholische drank per dag drinken en meisjes gemiddeld zeven. Het is nodig dat ouders blijven waarschuwen voor dergelijk drankmisbruik. Geef aan dat alcohol zeker tot het 25e levensjaar de hersenen aantast, ook al zegt de jongere honderd keer dit al te weten. Ook moet keer op keer worden herhaald dat iemand die te veel drinkt, niet goed meer weet hij doet. Waarschuw dat te veel drinken zelfs tot een coma kan leiden.
Belangrijk is ook om moeilijke situaties met de jongere te bespreken. Wat zou hij doen als iemand hem een oneerbaar voorstel doet?
Belangrijk is om de puber te laten nadenken over geld. Hoeveel is er te besteden en welke afspraken maakt hij/zij met zijn vrienden? Komt er een pot en wat wordt daaruit betaald?
Samen met de jongere een paklijst opstellen waarop alles staat wat mee moet, is een aanrader. Een puber vergeet snel iets en het is duur om allerlei extra dingen op de vakantiebestemming te kopen.
Verveling
Bij de tent of het hotel rondhangen kan te maken hebben met verveling. Het is goed om samen na te gaan of er op de vakantiebestemming de mogelijkheid is om aan activiteiten of excursies mee te doen. Verder is het handig om zelf een voetbal, badminton- of tafeltennisset en dergelijke mee te nemen.
Het is belangrijk om met de puber te bespreken dat het veiliger is om met z’n drieën op pad te gaan dan met z’n tweeën. Moet een van de drie even weg, dan zijn ze altijd nog met z’n tweeën.
Jongeren nemen altijd waardevolle spullen mee op vakantie, zoals een camera en hun mobieltje. Die moeten beschermd worden tegen diefstal en schade.
Een belangrijke taak voor ouders is dat ze hun kind vertrouwen geven en dat ze ook zeggen dat ze hun kind vertrouwen. Dat geeft de jongere een goed en veilig gevoel. Zijn ouders staan achter hem, dat is een steuntje in de rug bij het nemen van beslissingen.
Tot slot is de belangrijkste taak voor ouders dat ze in gebed met hun kinderen meegaan. Alleen de Heere God kan hun kinderen bewaren, ook voor de zonden.
Tips
- Betrek de kinderen bij de keuze van de vakantiebestemming.
- Ga eens met een bevriend gezin op vakantie of neem een vriend/vriendin mee.
- Zorg dat er leeftijdsgenoten zijn om mee om te gaan.
- Beoordeel elk kind afzonderlijk of het eraan toe is om ‘alleen’ weg te gaan.
- Maak duidelijke afspraken over drank en seksualiteit.
- Laat de jongere nadenken over geld.
- Stel samen met de jongere een paklijst op.
- Geef het kind vertrouwen en leer hem stap voor stap loslaten.
- Bid voor de kinderen en leg hen in Gods hand.
Wilt u reageren of hebt u vragen over opvoeding? Leg ze (anoniem) voor aan de pedagogen Mirjam Blom en Anja Helmink. Dat kan door de situatie en de (gezins)omstandigheden, liefst uitvoerig, te mailen naar: wijs@rd.nl of te sturen naar: RD, t.a.v. redactie Wijs, Postbus 670, 7300 AR Apeldoorn.