Binnenland

Draaiorgel Het Snotneusje redde op 7 mei 1945 levens op de Dam

AMSTERDAM. Heel even was hij vorige week terug op de plek des onheils. Draaiorgel Het Snotneusje bood op 7 mei 1945 op de Dam bescherming aan Amsterdammers die dekking zochten tegen Duits geweervuur.

Redactie cultuur
6 May 2013 09:21Gewijzigd op 15 November 2020 03:25
Het gerenoveerde draaiorgel ”Snotneusje" op de Dam. beeld Novum
Het gerenoveerde draaiorgel ”Snotneusje" op de Dam. beeld Novum

Vanuit het gebouw van De Groote Club schoten Duitsers op de menigte die op de Dam de Canadese bevrijders opwachtte. Zeker 33 mensen kwamen om het leven; ruim 100 raakten er gewond.

Het draaiorgel stond in de vuurlinie en ving een aantal kogels op. Het Snotneusje bleef de jaren daarna dienstdoen, maar is wel verbouwd. Het ziet er tegenwoordig anders uit dan in 1945.

Het orgel bevindt zich sinds 1992 in de collectie van het Amsterdam Museum. Recent is het gerenoveerd en zijn twee kogels uit het binnenste verwijderd.

In het kader van het kunstproject ”07:05:1945” –reconstructie van de schietpartij– heeft het Amsterdam Museum het draaiorgel vorige week korte tijd uitgeleend. Het was de bedoeling dat het draaiorgel tijdens het project tot 9 juni in de bank op de hoek Dam/Kalverstraat zou worden tentoongesteld. Maar dat bleek op praktische bezwaren te stuiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer