Europese ruimtetelescoop sluit de ogen
PARIJS (ANP). De Europese ruimtetelescoop Herschel is verleden tijd. De koeling van de sonde is maandag opgeraakt en dus kan de telescoop niet meer functioneren. „Herschel sluit zijn ogen voor het heelal”, maakte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA bekend.
Het naderende einde was bijna 2 maanden geleden al aangekondigd. Toen werd duidelijk dat de Herschel door zijn voorraad vloeibaar helium heen was. Het helium moest de onderdelen extreem koud houden, zodat de telescoop scherpe beelden van het heelal kon maken. Maandag bleken de temperaturen aan boord ineens flink te stijgen, het laatste teken van leven.
De Herschel werd in mei 2009 gelanceerd. Sindsdien heeft de ruimtetelescoop tienduizenden afbeeldingen van het heelal gemaakt, op een manier die eerder nog niet mogelijk was.
Wetenschappers kregen te zien hoe gaswolken in de beginjaren van het heelal samenklonterden. Uit die gaswolken zijn uiteindelijk sterren, planeten en sterrenstelsels ontstaan.
Anders dan veel andere satellieten zal de Herschel niet vergaan in de dampkring. De telescoop staat op ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de aarde en blijft daar als een brok ruimteafval in een baan rond de zon draaien.
De ruimtetelescoop is ontwikkeld in Noordwijk; een van de drie instrumenten aan boord komt uit Groningen. Gelijk met de Herschel werd ook een andere ruimtetelescoop gelanceerd, de Planck. Het project van de twee sondes kostte Europa ongeveer 2 miljard euro.