Bush sluit reis naar Azië en Australië af
De Amerikaanse president Bush heeft vandaag zijn zogenaamde wervelwindreis naar Azië en Australië afgesloten. De trip, die gepaard ging met strenge veiligheidsmaatregelen, stond vooral in het teken van dankbetuigingen aan politiek leiders voor de steun aan de strijd tegen het terrorisme of de steun aan de oorlog in Irak. Bush bezocht de afgelopen dagen Japan, de Filipijnen, Thailand, Singapore, Indonesië en Australië.
Bush benutte zijn toespraak tot het verenigde federale parlement van Australië vandaag voor het uitbundig prijzen van premier John Howard, die hij beschreef als een bijzonder moedige leider. De president zei er trots op te zijn Howard een vriend te kunnen noemen, een zin die hij aan het begin van zijn reis ook uitsprak in het bijzijn van de Japanse premier Koizumi.
Het Amerikaanse staatshoofd prees ook de Australische troepen die in Irak en Afghanistan hebben gevochten. Hij benadrukte nog eens de noodzaak van die oorlogen. „De aard van de terroristische dreiging bepaalt de strategie die we gebruiken om die te bestrijden.”
De twee senatoren van de Groenen, die in reactie daarop leuzen tegen de oorlog begonnen te roepen, werden uit het parlementsgebouw verwijderd. „Ik hou van het vrije woord”, reageerde Bush gevat op deze interruptie. Tijdens Bush’ toespraak hielden ongeveer 5000 demonstranten een luidruchtige betoging voor het parlementsgebouw. Zij riepen leuzen tegen de oorlog en tegen Bush en protesteerden tegen de „staat van beleg”, die huns inziens was afgekondigd.
Toen Bush was uitgesproken, begonnen de betogers aan een mars naar een buitenverblijf, waar de Amerikaanse president lunchte met de Australische premier. De politie had een eerder verbod op demonstraties versoepeld, maar de betogers werden wel nauwlettend in de gaten gehouden door een grote politiemacht met behulp van helikopters.
De wervelwindreis van de Amerikaanse president concentreerde zich op de bijeenkomst in Bangkok van de APEC, het economische samenwerkingsverband van landen rond de Stille Oceaan. Daar onderstreepte de aanwezigen tot tevredenheid van Bush hun vastbesloten koers om het terrorisme te bestrijden.
Bush sneed er vooral de kwestie Noord-Korea aan. Zijn mededeling dat Washington bereid is het stalinistische land „veiligheidsgaranties” te bieden, stuitte evenwel op hoongelach in Pyongyang. Noord-Korea blijft eisen dat de VS een bilateraal non-agressiepact sluiten, maar daarvan wil Bush niets weten. Hij kondigde wel aan „op koers” te blijven om de crisis vreedzaam en in overleg met regionale partners op te lossen.
De Amerikaanse president liet geen kans onbenut om zijn internationaal omstreden buitenlandse beleid te verdedigen. Hij omschreef de Japanse premier Koizumi, de Thaise premier Thaksin Shinawatra, de Filipijnse president Arroyo, de Singaporaanse eerste minister Goh Chok Tong, de Indonesische president Megawati en de Australische premier Howard allen als belangrijke bondgenoten en „leiders” die de „vrije wereld” een warm hart toedragen.
Op alle plekken waar Bush de afgelopen week zijn hoofd liet zien, waren er ook protesten. Veel betogers kregen evenwel geen kans om ook maar in de buurt van de president te komen. De veiligheidsmaatregelen waren zeer streng, uit vrees voor aanslagen van moslimextremisten. De Amerikaanse geheime diensten hadden de trip maandenlang voorbereid om niets aan het toeval over te laten.