Binnenland

Iedereen deed maar wat in Gelderland

Ambtenaren van de provincie Gelderland hebben jarenlang hun gang kunnen gaan zonder enige controle. De verschillende afdelingen en ook bestuurders wisten nauwelijks van elkaar waar ze mee bezig waren. Sterker nog: als het bestuur besloot om rechtsaf te gaan met het beleid, gingen de ambtenaren linksaf.

ANP
20 October 2003 17:16Gewijzigd op 14 November 2020 00:39

Dat zei maandagmiddag voormalig topambtenaar H. de S. voor de rechtbank in Arnhem. De S. moet zich verantwoorden voor het schrijven van valse brieven en het plaatsen van valse handtekeningen. Ook zou hij giften als een auto, een baljurk voor zijn vrouw, reischeques en geld hebben aangenomen van E. Landman, directeur van het failliete evenementenbureau Gelderland Events BV. Landman is eveneens verdachte, net als ex–gedeputeerde Scheerder, die verantwoordelijk was voor het evenementenbeleid. Dat liep door fraude uit op een miljoenenstrop voor Gelderland en een ernstige bestuurscrisis.

Scheerder verklaarde voor de rechtbank dat hij een „puinhoop" op het provinciehuis aantrof, toen hij in 1999 als gedeputeerde aantrad. „Als het een beursgenoteerd bedrijf was geweest was het allang failliet gegaan", aldus de gedeputeerde. Volgens de bestuurder kwam het voor dat ambtenaren in het openbaar verklaarden dat zij vastgesteld beleid van Gedeputeerde Staten gewoon niet uit zouden voeren en dat vervolgens ook niet deden. Nadat de fraudezaak aan het licht kwam heeft Gelderland een klokkenluidersregeling en integriteitsbeleid ingesteld.

Maar ook binnen het college van GS liep het niet goed, zeggen de verdachten. Commissaris van de koningin Kamminga ondertekende zonder verantwoordelijk gedeputeerde Scheerder in te lichten een borgstelling voor het paardensportevenement Champion Gelderland. Ook greep Kamminga in bij de organisatie van een bedrijvenbeurs. Daar kwam een hele groep Europese gasten op bezoek, die een feest aangeboden kregen in Paleis Het Loo in Apeldoorn. Maar de Gelderse commissaris stond op een aparte ontvangst bij hem thuis in Loenen, waardoor de kosten aanzienlijk stegen, zo verklaarde evenementenorganisator Landman. Binnen het bestuur was het gebruik handtekeningen te plaatsen voor er beleidsbeslissingen waren genomen. De naam van de Gelderse commissaris duikt in de fraudezaak telkens op. Kamminga deed namens de provincie Gelderland aangifte van fraude toen hij in 2001 een valse handtekening van hemzelf ontdekte. Hij zei bij de politie zich misleid te voelen. Ook had hij het idee dat er al veel langer gerommeld zou worden doo r ambtenaren, zo heeft hij verklaard. Maar volgens Landmans advocaat Voorthuizen is dat de tragiek van deze zaak: „Iedereen weet nu achteraf dat ze stom zijn geweest en nu zegt dus de commissaris dat hij nooit iets heeft geweten. Maar de vraag is of dat wel klopt."

Zowel de rechtbank als de advocaten van de verdachten hebben sterk de indruk dat het dossier over de fraudezaak niet compleet is. Er ontbreken brieven, wezenlijke beleidsstukken en zaaknummers. Hoewel volgens officier van justitie J. Lucas alle stukken aanwezig zijn die de aanklachten tegen de drie ondersteunen vroeg ook rechtbankpresident Pulles zich maandag af „wie wat heeft besloten in het Provinciehuis en op welk moment." Volgens Scheerder is het mogelijk dat er expres belangrijke stukken zijn verdwenen.

De rechtbank in Arnhem gaat dinsdag verder met het horen van de drie verdachten. Donderdag en vrijdag zijn gereserveerd voor de eis van de officier van justitie, verweer en laatste woord van de verdachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer