Buitenland

Noord-Korea waarschuwt diplomaten

PYONGYANG – Noord-Korea heeft buitenlandse diplomaten in Pyongyang gewaarschuwd dat het land de veiligheid van ambassades niet kan garanderen.

Buitenlandredactie
5 April 2013 16:02Gewijzigd op 15 November 2020 02:52
Zuid-Koreaanse militairen bij de grens met Noord-Korea. Foto EPA
Zuid-Koreaanse militairen bij de grens met Noord-Korea. Foto EPA

De woordvoerder van de Russische vertegenwoordiging maakte dat bekend, maar ook bij Groot-Brittannië is de waarschuwing binnengekomen. Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, zou een voorstel tot vertrek naar alle ambassades in Pyonyang zijn gestuurd.

De woordvoerder van de Russische ambassade liet weten dat Rusland het verzoek bestudeert, maar dat er nog geen plannen zijn om te vertrekken. Volgens hem is er in Pyongyang niets van de spanningen waar te nemen. De Britten reageerden eveneens nuchter. Zij zien het verzoek als onderdeel van de retoriek tegen de Verenigde Staten. Tsjechië, Roemenië en Bulgarije zeiden de situatie zorgvuldig te bekijken.

Nederland, dat in 2001 diplomatieke betrekkingen met Noord-Korea aanknoopte, heeft geen ambassade in Pyongyang. De contacten met het land worden behartigd door de ambassade in Seoul.

De regering van Noord-Korea blijft de confrontatie met de internationale gemeenschap zoeken. De regering in Pyongyang heeft volgens het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap een tweede langeafstandsraket naar het oosten van het land getransporteerd en in een lanceerinstallatie geladen.

Het zou gaan om raketten van het type Musudan, die een bereik hebben van 3000 tot 4000 kilometer. Daarmee zouden doelen in Zuid-Korea en Japan, maar misschien ook de Amerikaanse basis op Guam kunnen worden bestookt. Zuid-Korea heeft in een reactie op de plaatsing van de raketten twee oorlogsschepen met een wapenschild de zee opgestuurd.

De raketverplaatsing zou er ook op kunnen duiden dat Noord-Korea zich voorbereidt op een raketproef.

De voormalige Cubaanse leider Fidel Castro heeft Noord-Korea intussen gewaarschuwd geen oorlog te beginnen. Dit zou beide volken op het Koreaanse schiereiland slechts „verschrikkelijke offers” kosten, schreef Castro vrijdag aan zijn oude bondgenoten uit het Sovjettijdperk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer