Buitenland

Verdachte granaten in Irak ontdekt

Nederlandse mariniers zijn in het zuiden van Irak op verdachte granaten gestuit. Britse experts gaan onderzoeken of er chemische wapens in zitten.

Buitenlandredactie
20 October 2003 10:40Gewijzigd op 14 November 2020 00:39

De mariniers deden de vondst al op 8 oktober terwijl zij munitie aan het opruimen waren in de provincie al- Muthana, waar zo’n 1100 Nederlandse militairen actief zijn onder Brits bevel. Volgens een defensiewoordvoerder gaat het om enkele tientallen artilleriegranaten die „tekenen vertonen van een soort chemische reactie.” Of het om chemische wapens gaat is verre van duidelijk. „Het kan van alles zijn”, aldus de woordvoerder.

Volgens de geldende procedure is het Britse leger ingeseind en zijn de projectielen zolang begraven. „Britse experts zullen de granaten onderzoeken en de exacte samenstelling van de lading bepalen”, aldus de zegsman. De Nederlandse mariniers staan onder Brits commando.

De Verenigde Staten en Groot-Brittannië vielen in maart Irak binnen om het regime van Saddam Hussein te verstoten, omdat dat massavernietigingswapens zou hebben. Hoewel Amerikaanse en Britse troepen sinds het eind van de gewapende strijd op 1 mei voortdurend hebben gezocht naar nucleaire, chemische en biologische wapens, is tot nu toe niets gevonden.

De CIA-adviseur die de jacht op massavernietigingswapens in Irak coördineert, David Kay, kon eerder deze maand tijdens een tussentijdse rapportage geen harde bewijzen op tafel leggen voor het bestaan van dergelijke wapens. Als de gevonden granaten inderdaad massavernietigingswapens blijken te zijn, zou het de eerste keer zijn dat er in Irak dergelijke wapens zijn aangetroffen.

Zaterdagavond werden twee Amerikaanse soldaten gedood en één raakte gewond bij een verrassingsaanval op hun patrouille-eenheid even buiten de Noord-Iraakse stad Kirkuk. Dit heeft het Amerikaanse leger in Irak zondag bekendgemaakt.

Een andere aanval, gisterochtend in de buurt van het Noord-Iraakse Hawija, werd door de Amerikanen afgeslagen. Aan Amerikaanse zijde vielen geen slachtoffers. Onder de Iraakse aanvallers vielen drie doden. Bij een ander incident in de buurt van Beiji, eveneens in het noorden van Irak, wisten de Amerikaanse troepen vijf aanvallers in de kraag te grijpen.

Dagelijks vinden in Irak gemiddeld 22 aanvallen op Amerikaanse militairen plaats.

Acht reservisten van de Amerikaanse marine zijn in de Verenigde Staten vastgezet in verband met een onderzoek naar de mishandeling van Iraakse krijgsgevangenen. Twee van hen worden verdacht van dood door schuld, aldus een legerwoordvoerder.

De verdreven Iraakse dictator Saddam Hussein heeft stamleiders in Tikrit tot een heilige oorlog tegen de Amerikanen in het land opgeroepen. Dat zou blijken uit een brief waar het Franse persbureau AFP zondag de hand op heeft weten te leggen en die werd uitgedeeld aan twintig stamleiders in en rond Tirkrit.

Het Amerikaanse leger werkt aan een plan om het troepenaantal in Irak geleidelijk te verminderen. De huidige 130.000 soldaten moeten medio 2005 zijn teruggebracht tot 50.000. Dat heeft The Washington Post zondag gemeld. Volgens de krant begint de terugtrekking volgend voorjaar. Het plan is nog niet goedgekeurd door minister van Defensie Donald Rumsfeld.

Turkije overweegt, ondanks een toezegging aan de Verenigde Staten, om geen troepen naar Irak te sturen als er bij de bevolking van dat land hevige weerstand is tegen de aanwezigheid van een Turkse legermacht. Dat heeft de Turkse premier Tecep Tayyip Erdogan zaterdag gezegd.

„We laten die mogelijkheid open, al zullen we een eventueel besluit om toch geen troepen te sturen in overleg met de VS nemen”, aldus Erdogan tegenover het Turkse persbureau Anatolia.

De Turkse regering en parlement stemden eerder deze maand in met het sturen van vijf- tot tienduizend soldaten als onderdeel van de internationale stabilisatiemacht in Irak. Een groot deel van de Iraakse bevolking is echter tegen de militaire aanwezigheid van Turkije omdat dat land vooral zijn eigen politieke agenda uit zou willen voeren en zich met name zou gaan richten op de bestrijding van separatistische Koerdische groeperingen in het noorden van het land.

De Turkse regering ontkent de strijd aan te willen binden met Koerdische bewegingen en de Turkse troepenmacht in Irak zal waarschijnlijk in Midden- of West-Irak gestationeerd worden. ’Maar als onze aanwezigheid niet gewenst is, gaan we niet. We hebben nog geen definitief besluit genomen’, aldus Erdogan.

De betrekkingen tussen de VS en Turkije werden begin dit jaar ernstig verstoord nadat het Turkse parlement geen toestemming gaf voor de stationering van 60.000 Amerikaanse soldaten in Zuid-Turkije, die Irak vanuit het noorden hadden moeten binnenvallen.

Met het sturen van troepen naar Irak zal de relatie tussen Ankara en Washington waarschijnlijk weer verbeteren. De door de VS aangestelde bestuursraad is tegen de stationering van Turkse troepen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer