Buitenland

Bolivia heeft nieuwe president en regering

De nieuwe Boliviaanse president Carlos Mesa heeft zondagavond zijn nieuwe kabinet gepresenteerd. De vijftien leden werden beëdigd in het presidentieel paleis in La Paz.

Buitenlandredactie
20 October 2003 09:51Gewijzigd op 14 November 2020 00:39
LA PAZ - De nieuwe Boliviaanse president Carlos Mesa Gisbert (l.) houdt zijn toespraak als nieuw aangetreden staatshoofd. Achter hem staan leden van de nieuwe regering. Mesa werd vrij plotseling als nieuwe president aangewezen nadat zijn voorganger, Sanch
LA PAZ - De nieuwe Boliviaanse president Carlos Mesa Gisbert (l.) houdt zijn toespraak als nieuw aangetreden staatshoofd. Achter hem staan leden van de nieuwe regering. Mesa werd vrij plotseling als nieuwe president aangewezen nadat zijn voorganger, Sanch

Het was de bedoeling dat de presentatie van het kabinet zaterdagavond al zou plaatsvinden, maar toen liet Mesa weten de samenstelling nog niet geheel te hebben afgerond. Hij was toen zelf net ingezworen als leider van een overgangsregering. Mesa heeft spoedige verkiezingen aangekondigd.

Sanchez de Lozada zocht zaterdag zijn toevlucht in de VS, het land waar hij opgroeide. Zijn vrouw, vijf andere familieleden en drie voormalige ministers vergezelden hem. Bolivia is na Ecuador, Peru en Argentinië al het vierde land in Latijns-Amerika waar de bevolking in de afgelopen jaren de eigen president heeft verjaagd.

Zoals Mesa had beloofd, bestaat het kabinet voornamelijk uit onafhankelijke technocraten, die voorzover bekend niet verbonden zijn aan de belangrijkste politieke partijen van Bolivia. Mesa vindt dat de meeste partijen zichzelf in diskrediet hebben gebracht en, in ieder geval tijdelijk, buiten de regering moeten blijven.

Onder de nieuwe ministers zijn ook die van Inheemse Zaken en die van Bevolkingsparticipatie, twee nieuwe departementen die Mesa heeft ingevoerd. De president heeft ook een commissie in het leven geroepen die corruptie moet gaan aanpakken.

Mesa heeft opgeroepen tot nationale eenheid. De Bolivianen, die massaal in opstand waren gekomen tegen de vorige president, lijken gehoor te geven aan Mesa’s oproep.

De 50-jarige president heeft spoedige verkiezingen aangekondigd en beloofd meer te doen voor de inheemse Indiaanse bevolking. Verder zegde Mesa zaterdag toe een „bindend referendum” te houden over de plannen om gas naar de Verenigde Staten en Mexico te exporteren.

Het plan voor de gasexport was de directe aanleiding van de rellen van de afgelopen tijd. De betogers, vooral studenten, mijnwerkers en indianen, vreesden dat de opbrengsten voornamelijk ten goede zouden komen aan de rijken in Bolivia.

Hoewel de Boliviaanse grondwet Mesa toestaat de ambtstermijn van zijn afgetreden voorganger Gonzalo Sanchez de Lozada -die in 2007 eindigt- af te maken, zei Mesa dat hij dat niet van plan is. Hij zei zichzelf te beschouwen als leider van een overgangsregering.

Mesa is geen lid van een belangrijke partij. Hij werd midden 2002 politiek actief als partner van Sanchez de Lozada bij diens verkiezingscampagne en werd vice-president. Hij zegde maandag zijn steun aan Sanchez de Lozada op, omdat hij ontevreden was over de wijze waarop de voormalige president een einde probeerde te maken aan de sociale onrust, die zestig tot tachtig mensen het leven zou hebben gekost.

Intussen lijken de Bolivianen het dagelijks leven weer te hebben opgepakt. In La Paz hebben inwoners in het weekeinde een grote schoonmaak gehouden. Door de rellen lagen de straten bezaaid met puin, stenen en uitgebrande banden. Bussen en taxi’s rijden weer en winkels zijn weer open. Duizenden demonstranten van buiten La Paz zijn teruggekeerd naar hun dorpen.

De Nederlanders in de Boliviaanse stad La Paz worden niet geëvacueerd. De situatie in het land is dusdanig genormaliseerd dat evacuatie niet meer nodig is. Dat hebben de Europese ambassades zaterdagmiddag beslist, aldus een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Medewerkers van de Nederlandse ambassade zullen de Nederlanders zo spoedig mogelijk inlichten en hen vertellen dat ze contact moeten opnemen met hun reisorganisatie, zodat ze op de ’normale manier’ weer naar huis kunnen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer