In de loopgraaf: Kinderen blijven een paar minuten stil
WOUDENBERG – De eerste schoolklas na de vernieuwing en uitbreiding van de loopgraaf in de Grebbelinie bij Hoeve De Beek komt volgende week. Om op tijd klaar te zijn, trotseerden vrijwilligers van Stichting Grebbelinie in het vizier op de grens van Woudenberg en Scherpenzeel de afgelopen weken de winterkou.
Kort na de opening met musketvuur en trompetgeschal in 2005 moest de nieuwe loopgraaf enkele meters worden verlegd omdat de hoofdwaterleiding naar Veenendaal dichter bij de stellingen bleek te liggen dan aanvankelijk werd gedacht.
Bij de aanleg van de tweede replica stuitten de vrijwilligers van Grebbelinie in het vizier op betonresten van een kazemat voor pantserafweergeschut. Die reconstrueerden die ze daarop gelijk.
Herstel van de stellingen bleek na zeven jaar nodig omdat het hout begon te rotten. Vrijwilliger Johan Lagerweij ontwierp een tracé met piketpost dat de loopgraaf nu met de kazemat voor het pantserafweergeschut verbindt. Leerlingen van Scholengemeenschap Maarsbergen vervaardigden de nieuwe schotten met hout dat in elk geval een jaar of tien meegaat.
Belangstelling
Het scholenproject van Grebbelinie in het vizier was aanvankelijk voor vijf jaar bedoeld. De stichting heeft besloten ermee door te gaan omdat de belangstelling van groepen 8 van het basisonderwijs bijzonder groot is.
Woordvoerder Fred Vos: „Vorig jaar leerden zo’n 1200 schoolkinderen uit Scherpenzeel, Woudenberg en wijde omgeving aan de hand van onze gidsen meer over de Grebbelinie. Ook verenigingen en toeristen komen de loopgraaf bezichtigen.”
Doordat de monumentale boerderij nieuwe bewoners kreeg, is Grebbelinie in het vizier de expositieruimte op de zolder van Hoeve De Beek kwijtgeraakt. In een schuur naast de boerderij is een nieuwe expositieruimte ingericht.
De stichting hoopt dat er op korte termijn een definitieve oplossing nabij de loopgraaf kan worden gevonden. Ze is daarover met diverse instanties in overleg, aldus Vos.
De interesse voor ‘hun’ loopgraaf en scholenproject stimuleert de vijftien vrijwilligers van Grebbelinie in het vizier om voor de komende jaren bij te tekenen. Ze verzorgen rondleidingen en lezingen en staken de laatste maanden vele uren in winterse omstandigheden in vernieuwing en uitbreiding. „”Opdat wij niet vergeten” is ons motto. De vrijheid die we in Nederland kennen, is niet zo vanzelfsprekend als de jeugd van tegenwoordig denkt.”
Piefpafpoef
„In de loopgraaf kunnen we dat aan de schoolkinderen vertellen. Ze kunnen erdoorheen hollen en op de liniedijk ”piefpafpoef” spelen, maar met ons verhaal realiseren ze zich dat hier ooit soldaten stonden om hun vaderland te verdedigen en daarvoor als het moest hun leven te geven. Dan heb je die kinderen wel een paar minuten stil, en dat is exact de bedoeling.”