China denkt aan eigen ruimtestation
Nu de eerste bemande ruimtevlucht van China geslaagd is, gaat het land zijn ruimtevaartprogramma aanzienlijk uitbreiden, heeft het staatspersbureau Xinhua donderdag bericht. De regering wil uiteindelijk mogelijk een Chinees ruimtestation opzetten.
De regering ziet de ruimtevlucht van woensdag met de Shenzhou-5 als het begin van een uitgebreid programma, berichtte Xinhua. De Dienst voor Bemande Ruimtevaart heeft plannen om astronauten te laten wandelen in de ruimte, ruimtecapsules aan elkaar te koppelen, een ruimtelaboratorium te ontwikkelen en mogelijk een permanent ruimtestation op te zetten.
De directeur van de dienst kondigde tevens aan dat waarschijnlijk binnen twee jaar een tweede Shenzhou-capsule wordt gelanceerd. „De ontwikkeling van bemande ruimtetechnologie is van groot belang voor het verbeteren van China’s nationale kracht en internationale invloed”, stelt het bureau in een verklaring.
Donderdagmorgen Chinese tijd kwam de eerste bemande ruimtevlucht van China succesvol ten eind. De eerste Chinees in de ruimte, astronaut Yang Liwei, landde veilig op Chinese bodem na een vlucht van 21 uur waarin hij veertienmaal rond de aarde vloog. China is het derde land ter wereld -veertig jaar na de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten- dat een bemande ruimtecapsule heeft gelanceerd.
Donderdag maakte China het prijskaartje bekend dat aan de eerste bemande ruimtevlucht hing. Volgens China gaat het om het relatief luttele bedrag van 18,1 miljard yuan (1,88 miljard euro). Met dat geld zouden elf jaar onderzoek, vier onbemande testvluchten en de bemande ruimtevlucht zijn betaald. In het buitenland liggen de schattingen over de kostprijs een stuk hoger. China zou de afgelopen jaren zo’n 1,7 miljard euro per jaar hebben gespendeerd aan het ruimtevaartprogramma. De kosten werden gedrukt door de lage lonen voor technici en het aankopen van Russische technologie.
De Chinese regering beschuldigt de verboden spirituele beweging Falun Gong ervan de tv-uitzendingen over de eerste bemande ruimtevlucht van China te hebben verstoord in sommige delen van het land. China beweert dat uitzendingen van Falun Gong vanuit Taiwan woensdag satellietverbindingen van het nationale tv-station en plaatselijke zenders verstoorden.
Aanhangers van Falun Gong braken al eerder in uitzendingen in om beelden te tonen waarin wordt geprotesteerd tegen het verbod op de spirituele beweging. De spirituele beweging heeft miljoenen aanhangers in China, van wie er duizenden sinds 1999 zijn opgepakt. De meesten werden na enkele maanden vrijgelaten. Aanhangers van Falun Gong in het buitenland beweren dat honderden aanhangers in gevangenschap zijn vermoord.