Buitenland

Levenslang voor Belgische crèchemoordenaar

GENT (ANP) – De dader van het bloedbad in kinderdagverblijf Fabeltjesland, Kim De Gelder, gaat levenslang de cel in. Ruim 4 jaar na zijn gruwelijke daad en na een proces van een maand, bevond een jury de inmiddels 24-jarige man vrijdag schuldig en toerekeningsvatbaar.

22 March 2013 16:56Gewijzigd op 15 November 2020 02:38
De Gelder. Foto EPA
De Gelder. Foto EPA

De Gelder krijgt de maximale straf voor de „wreedachtige en laffe manier” waarop De Gelder slachtoffers maakte, zei de voorzitter van de rechtbank bij het voorlezen van het vonnis. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie. De advocaat van De Gelder had geen verzachtende omstandigheden aangegeven.

Op 23 januari 2009 liep De Gelder de crèche in het Belgische Dendermonde binnen en stak daar in het wilde weg om zich heen. Twee baby’s van amper een jaar oud en een 54-jarige leidster overleefden de steekpartij niet. Tientallen kinderen en leidsters raakten gewond. De Gelder werd kort daarna opgepakt.

Uit verhoren kwam naar voren dat de jongeman een week voor het bloedbad al een 72-jarige vrouw had vermoord. Ook had hij al geprobeerd een gezin uit te moorden, maar die aanslag mislukte omdat het gezin niet thuis was.

Het proces waar ruim 170 getuigen werden gehoord, draaide om de vraag of De Gelder controle had over zijn daden. Ja, antwoordde de jury. Zowel nu als toen wist de jongeman precies wat hij deed. Volgens de jury bewijzen de precieze voorbereidingen en De Gelders koelbloedigheid tijdens de misdrijven dit. Bij huiszoekingen bij zijn thuis vond de politie onder meer een houten plank met een silhouet van een persoon waarop snij- en steeksporen te zien waren en routebeschrijvingen.

De advocaat van De Gelder die zijn cliënt al die jaren pro-deo bijstond, is er „rotsvast” van overtuigd dat De Gelder gestoord is en ontoerekeningsvatbaar is. Maar de jury oordeelde dat De Gelder „een totaal gebrek aan normbesef, respect voor zijn medemens en empathie heeft” en wist wat hij deed.

Nabestaanden hoopten tijdens het proces antwoord te krijgen op de vraag waarom De Gelder deed wat hij deed. Maar dat antwoord kwam er niet. In zijn laatste woord bood De Gelder zijn excuses aan. „Als het nu de laatste keer is dat ik nog mag spreken met al deze mensen erbij, dan wil ik mijn excuses aanbieden voor al wat ik heb veroorzaakt aan de slachtoffers. Ook al geloven jullie mij niet, ik heb wel degelijk spijt.”

Tegen een vonnis van een jury kan in België geen beroep worden aangetekend, tenzij er een procedurefout zou zijn gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer