„Spreekverbod frustreert analyse kokkelvisserij”
Het spreekverbod over kokkelvisserij dat negen wetenschappers opgelegd hebben gekregen door het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit, frustreert de wetenschappelijke analyse van het probleem.
Dat zegt professor J. van Andel, voorzitter van het organisatiecomité van een symposium over kokkelvisserij dat donderdag in Haren zou worden gehouden.
Volgens Van Andel is het nodig om openlijk een wetenschappelijke discussie over kokkelvisserij te voeren. Door het spreekverbod is het symposium echter voorlopig van de baan. De organisatoren van de bijeenkomst, die in het Biologisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen zou worden gehouden, hadden honderden bezoekers verwacht.
De negen wetenschappers wilden op het symposium de resultaten bespreken van een onderzoek naar de effecten van kokkelvisserij dat zij in opdracht van het ministerie uitvoerden. Van Andel: „Maar de sprekers hebben getekend dat ze niet naar buiten treden met resultaten voordat het onderzoek is afgerond.” De sprekers hebben hun rapportage echter al klaar.
De resultaten van het onderzoek zijn bovendien in grote lijnen al bekend. De belangrijkste conclusies stonden in de jaarlijkse Natuurbalans van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) die in september verscheen. De studie toont aan dat mechanische schelpdiervisserij leidt tot voedseltekorten onder schelpdieretende vogels als eidereenden en scholeksters. Van Andel denkt dat het ministerie vooral bang is voor negatieve publiciteit over het politiek gevoelige onderwerp.
Het is de tweede keer dat de onderzoekers een spreekverbod krijgen van LNV. Van Andel zegt het verbod te respecteren. Hij verwacht niet eerder dan in januari toestemming te krijgen om het symposium alsnog te houden.