Buitenland

Weer doden door onlusten in Bolivia

In verscheidene plaatsen in het Zuid-Amerikaanse Bolivia is ook woensdag weer gedemonstreerd tegen president Gonzalo Sanchez de Lozada.

Buitenlandredactie
16 October 2003 10:35Gewijzigd op 14 November 2020 00:38

Op ongeveer 100 kilometer van regeringszetel La Paz kwam het daarbij tot felle gevechten tussen enkele duizenden mijnwerkers en Boliviaanse ordetroepen. Volgens een priester ter plaatse kwamen hierbij zeker twee betogers om het leven. Talrijke anderen raakten gewond.

Betogers wierpen gisteren op verscheidene plaatsen nieuwe wegblokkades op. Volgens Boliviaanse en Spaanse media breiden de protesten zich ook steeds verder over het land uit.

Het openbare leven in La Paz ligt nog altijd nagenoeg stil. In de stad is in toenemende mate gebrek aan voedsel. Ziekenhuizen klaagden gisteren over een steeds groter gebrek aan medicamenten. Grote vakbonden kondigden aan de strijd tegen de president te zullen verhevigen.

Volgens Boliviaanse media en mensenrechtengroepen zijn er de afgelopen weken al zeker 86 doden gevallen in het land. Nog eens 200 mensen raakten gewond.

De massale volkswoede van de afgelopen weken is volgens de president vooral het werk van „anarchisten en narco’s” die de regering ten val willen brengen. Hij ging in een toespraak niet in op de voornaamste eis van de betogers: zijn aftreden. Sanchez de Lozada verklaarde slechts te streven naar „orde en respect voor de grondwet.”

Onder de grond in het zuiden van Bolivia zitten grote hoeveelheden gas. De regering wil gas exporteren naar Mexico en de Verenigde Staten en denkt daarmee 5 miljard dollar te kunnen verdienen. Volgens de betogers zal dat geld vooral ten goede komen aan de rijken. Zij vinden dat het gas van de Bolivianen zelf is en kunnen het bovendien niet verkroppen dat het gas wordt uitgevoerd via een haven in Chili, het buurland dat Bolivia in een oorlog meer dan 120 jaar geleden zijn verbinding met de kust afpakte.

De oppositie voelt niets voor een referendum over de omstreden export van gas. De president wil met de volksstemming een einde maken aan een maand van gewelddadige protesten tegen het regeringsplan om gas te exporteren. De oppositie vreest dat de baten van de uitvoer niet het Boliviaanse volk ten goede komen. Zij wil dat Sanchez de Lozada opstapt.

Sanchez de Lozada heeft al gezegd niets te willen weten van aftreden. Spanje overweegt intussen een voor medio november voorziene internationale top van Spaanstalige landen te verschuiven van de Boliviaanse stad Santa Cruz de la Sierra naar Madrid, aldus de Spaanse krant El Mundo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer