Buitenland

Vooral technocraten willen 'tegenpremierschap' Syrië

BEIROET (AP) — Twaalf kandidaten dingen mee naar het premierschap van de tegenregering die de oppositie het bestuur over de door de rebellen beheerste delen van Syrië wil opdragen. Dat heeft de door het Westen gesteunde Syrische Nationale Coalitie (SNC), de belangrijkste oppositiegroep, zondag bekendgemaakt.

18 March 2013 06:58Gewijzigd op 15 November 2020 02:31
Foto EPA
Foto EPA

De meeste premierkandidaten zijn volgens de SNC technocraten die in het buitenland verblijven. Onder hen zijn Ghassan Hitto, een ict-manager die onlangs van het Amerikaanse Dallas naar Zuid-Turkije verhuisde, de Canadese econoom Osama Kadi en zakenman Walid Al Zoabi uit Dubai. Ook voormalig landbouwminister Assad Asheq Mustafa doet een gooi naar het premierschap. De namen van twee kandidaten houdt de SNC voorlopig geheim, omdat zij in regeringsgezind Syrisch gebied leven en openbaarmaking hen in gevaar zou brengen.

Het plan voor een interim-regering, dat ter tafel komt tijdens de tweedaagse vergadering van de Syrische oppositie die maandag in Istanbul begint, kan rekenen op veel tegenstand uit eigen kring. Twee eerdere pogingen een premier aan te stellen die vervolgens de opdracht krijgt een regering te vormen liepen spaak. De uiteenlopende groeperingen die samen de oppositie vormen tegen het bewind van president Bashar Assad zijn het zelden snel eens.

Maar de organisatoren van het oppositieoverleg beweren dat de eendracht, elke dag dat de burgeroorlog in Syrië voortduurt, groeit. Volgens de SNC wordt de behoefte aan een interim-regering groter naarmate de opstandelingen veld winnen. De wanorde in de veroverde gebieden in het noorden en oosten van het land schreeuwt om de hand van een krachtige bestuurder.

Maar zelfs al wordt de oppositie het dinsdag in Istanbul eens, dan is de terugkeer van orde en rust in Noord-Syrië nog niet verzekerd. Het is de vraag of de vaak radicaalislamitische rebellen ter plaatse bereid zijn de interim-regering te gehoorzamen. Bovendien loopt het Westen, waarvan de oppositie steun hoopt te krijgen, niet warm voor een ‘tegenregering’.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer