Opmaat formatie Italië mislukt
ROME (ANP) – Beide kamers van het Italiaanse parlement zijn er vrijdag niet in geslaagd een nieuwe voorzitter te kiezen. Dat is gewoonlijk de eerste formele stap in de kabinetsformatie, als de kamers voor het eerst na de verkiezingen in hun nieuwe samenstelling bijeenkomen. De voorzitters van Kamer en Senaat moeten president Giorgio Napolitano namelijk adviseren over hoe de uitslag van de verkiezingen vorige maand naar een nieuw kabinet moet worden vertaald.
Probleem is dat de nieuwe partij van de komiek Beppe Grillo niet mee wil doen aan de gebruikelijke achterkamertjespolitiek. De Beweging 5 Sterren (M5S), die voor het eerst aan landelijke verkiezingen meedeed, kreeg meteen een kwart van de stemmen. Grillo wil niet samenwerken met de twee grootste partijen, de centrumlinkse PD van de oud-communist Pier Luigi Bersani en de centrumrechtse PDL van oud-premier Silvio Berlusconi. Die staan volgens hem voor „oude politiek”.
Bij de eerste stemronde stemden de meeste senatoren en Kamerleden blanco; slechts de M5S’ers stemden op hun eigen kandidaat. Daarna werden de zittingen van Kamer en Senaat geschorst voor informeel overleg. Even na 16.00 uur hervatten beide kamers hun zitting voor een tweede stemronde.
Napolitano heeft de politiek gemaand tot een snelle formatie. Italië, de derde economie van de eurozone, gaat gebukt onder een enorme staatsschuld en heeft het vertrouwen van de financiële markten nodig.
Bersani en zijn bondgenoten kregen bij de verkiezingen een absolute meerderheid in de Kamer. Maar in de Senaat heeft het door de PD geleide kamp zelfs samen met de aanhangers van demissionair zakenpremier Mario Monti onvoldoende zetels.
De ‘grillini’, de parlementariërs van de M5S, kwamen met bus en metro naar de eerste zitting van het parlement en niet met dienstauto met chauffeur, zoals veel parlementariërs van de „oude politiek”. In de Senaat bleven veel M5S-parlementariërs zitten, terwijl alle andere fracties opstonden voor een groet aan de nieuwe paus Franciscus, aldus persbureau ANSA.