„Sluiting onderzoek busramp start verwerking”
LOMMEL (ANP) – Hoe heeft het fatale busongeluk in het Zwitserse Sierre kunnen gebeuren? Op deze vraag is een jaar na de feiten nog geen antwoord. En dat niet weten, weerhoudt nabestaanden ervan om de ramp echt te verwerken, zegt de burgemeester van Lommel, Peter Vanvelthoven, woensdag in een gesprek met persbureau ANP.
Het is precies een jaar geleden dat een bus met twee Belgische schoolklassen uit Lommel en Heverlee op de terugweg van skivakantie in een Zwitserse tunnel verongelukte. 22 kinderen en alle (zes) volwassenen kwamen om. Onder hen waren ook zes Nederlandse kinderen. 24 kinderen raakten gewond.
De oorzaak van de busramp is nog steeds niet achterhaald, al kunnen de Zwitserse speurders onder meer al wel uitsluiten dat er niet te hard werd gereden. Er waren geen alcohol of drugs in het spel en de bus was in technisch goede staat.
De verwerking van het drama vergt tijd. Sommige families zijn al veel verder dan anderen, vertelt Vanvelthoven. „Maar het is moeilijk. Er is nu een jaar achter de rug, een jaar waarin er momenten waren dat het de eerste keer was dat iemand er niet bij was.”
Voor een aantal families is het in de loop van het jaar steeds belangrijker geworden om te weten hoe het heeft kunnen gebeuren. „Het antwoord op die vraag is voor hen absoluut nodig om alles te kunnen verwerken.” De burgemeester hoopt dan ook dat het onderzoek snel zal worden afgerond. „Dat zal het startmoment zijn om echt met de verwerking te beginnen. Dan kunnen we ermee verder. Ook als de oorzaak een vraagteken blijft. Maar dat hoop ik niet.”
Terugkijkend op een jaar geleden is het intense verdriet wat hem het meeste is bijgebleven, zegt Vanvelthoven.„Dat blijft altijd in je herinnering.” Maar nog meer is hij onder de indruk van de kracht van de families. „Zij die het meeste getroost moesten worden, vonden de tijd om ook anderen te troosten.”
Zo is de band tussen de families van de kinderen en de Zwitserse hulpverleners „nauw en warm”. Wederzijds troosten ze elkaar, aldus de burgemeester. „De hulpverleners hebben op 13 maart 2012 iets gezien en meegemaakt dat ze nog nooit hebben meegemaakt. Ook zij zitten in een proces.”
Hem persoonlijk heeft het drama geleerd zaken makkelijker te relativeren. „Die kleine dagelijkse ongemakken waaraan we ons soms zo kapot ergeren. Ik kan daar nu veel makkelijker overheen stappen.”
De zeven Lommelse kinderen die de crash overleefden, zitten inmiddels allemaal op de middelbare school. Met goede resultaten, zegt Vanvelthoven.
Donderdag staat Lommel stil bij de busramp met een herdenkingsdienst en de onthulling van een monument bij de school.