Bolivia niet langer veilig reisdoel
Verscheidene West-Europese landen, waaronder ook Nederland, hebben dinsdag reizen naar het onrustige Zuid-Amerikaanse Bolivia ontraden. Het straatarme land is in de ban van sociale onlusten die de afgelopen weken al aan bijna zestig mensen het leven hebben gekost.
De druk op president Gonzalo (”Goni”) Sanchez de Lozada om op te stappen groeit met de dag, maar het staatshoofd weigert te gaan. Rond het presidentiële paleis in de regeringszetel La Paz staan tientallen tanks opgesteld.
De vice-president heeft zijn vertrouwen in de president opgezegd, maar hij is niet afgetreden. Vier ministers deden dat wel. Het hoofd van de Boliviaanse strijdkrachten zei gisteravond geen vertrouwen meer te hebben in „de persoon” van de president, maar hij benadrukte de gekozen regering te zullen blijven verdedigen.
Duizenden arbeiders en (coca)- boeren laakten tijdens betogingen de afgelopen drie weken de sociale misstanden in Bolivia. Directe aanleiding voor de woede was het inmiddels opgeschorte plan om aardgas via het niet zo geliefde buurland Chili naar de Verenigde Staten te exporteren. De baten van de export vloeien volgens tegenstanders nauwelijks naar de bevolking, waarvan het overgrote deel in armoede leeft.
De Nederlandse Stichting Calamiteitenfonds Reizen besloot gistermiddag tot een negatief reisadvies, dat onmiddellijk van kracht werd. De commissie heeft vastgesteld dat er met terugwerkende kracht vanaf 21 september sprake is van een calamiteit in het land. Het afkondigen van het negatieve reisadvies betekent dat Nederlanders die nu nog vanuit Nederland naar Bolivia willen afreizen, dat voor hun eigen risico doen.
De Nederlandse ambassade heeft maandag al contact opgenomen met alle Nederlanders die in La Paz wonen. De ongeveer vijftig personen, inclusief ambassadepersoneel, werken allemaal vanuit huis. Volgens een woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de betrokkenen allemaal gebeld en hebben ze instructies gekregen wat te doen bij calamiteiten. In totaal wonen in Bolivia ongeveer 230 Nederlanders.
Tijdens gewelddadige confrontaties tussen demonstranten en ordetroepen zijn alleen maandag al 28 mensen gedood, aldus Boliviaanse kranten dinsdag. Zeker honderd mensen raakten gewond. In Santa Cruz viel dinsdag zeker één dode toen ordetroepen met geweld een wegblokkade weghaalden.
De onlusten concentreren zich in La Paz en in de grote arme voorstad El Alto. Ook elders in het land is het echter onrustig. Ook dinsdag waren er demonstraties tegen de president, onder meer in La Paz. Het publieke leven in deze stad ligt nagenoeg stil.
De betogers willen dat president Sanchez de Lozada aftreedt, omdat hij te weinig doet aan armoedebestrijding en de economie te veel wil liberaliseren. Het conservatieve staatshoofd, bondgenoot van de VS in de strijd tegen drugs en daarmee tegen veel Boliviaanse cocaboeren, weigert dat. De president stuurde gistermorgen militairen en tientallen tanks en pantserswagens naar strategische locaties in La Paz om duizenden demonstranten in toom te houden.
De VS hebben hun steun aan de president uitgesproken. Woordvoerder Richard Boucher van het ministerie van Buitenlandse Zaken stelde dat Washington niet zal accepteren dat in Bolivia een nieuw regime langs niet-democratische weg wordt geïnstalleerd.
Tientallen toeristen, overigens geen Nederlanders, zijn intussen per militair vliegtuig geëvacueerd uit La Paz en naar de stad Santa Cruz gebracht, in het zuidoosten van Bolivia. De helft van hen is Amerikaans, de andere toeristen komen onder meer uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Spanje.
In La Paz is maandag een groep Nederlandse toeristen gestrand, nadat de vliegmaatschappijen hadden besloten niet meer op Bolivia te vliegen. Zij zijn door de ambassade in hotels in de stad ondergebracht.